Detaliile LEGO se pot menține în apa de mare mai mult de o mie de ani

Ecologiștii și oceanologii britanici au stabilit că piesele LEGO se pot afla în apa de mare fără a se descompune 1300 de ani. Articolul cu rezultatele studiului a fost publicat de revista științifică Environmental Pollution.

Sursa foto:www.medium.com

„Detaliile LEGO sunt una dintre cele mai populare jucării pentru copii, iar rezistența ridicată a fost considerată întotdeauna principalul lor avantaj. Prin urmare, nu am fost deloc surprinși că starea lor nu s-a schimbat prea mult chiar și după zeci de ani de aflare liberă în mare. Pe de altă parte, că se pot afla în ocean timp de peste o mie de ani, a fost o surpriză chiar și pentru noi „, a declarat Andrew Turner, unul dintre autorii cercetării, profesor asociat al Universității Plymouth (Marea Britanie).

Turner și colegii săi s-au arătat interesați de cât timp pot particulele celor mai stabile și durabile resturi de plastic, care sunt fabricate din așa-numitul  acrilonitril stiren, pot polua oceanul. Este un polimer cu rezistență mare, care rezistă bine acțiunii acizilor, alcalinilor și a altor molecule agresive chimic. Oamenii de știință au profitat de faptul că acest polimer este componenta principală a detaliilor LEGO de zeci de ani. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au studiat detalii similare pe care voluntarii din proiectul «LEGO Lost at Sea» le-au colectat de pe plajele din sudul Angliei.

După ce au primit un număr mare de astfel de deșeuri, oceanologii și ecologiștii britanici au analizat starea și compoziția chimică a acestora. Pentru a calcula cât de repede s-au distrus, ecologiștii au măsurat masa cuburilor din mare „LEGO” și au determinat vârsta lor, comparându-le cu cuburile relativ noi achiziționate în 1970 și în 1980.

Măsurătorile au demonstrat că cuburile LEGO din apa de mare se descompun foarte lent. De-a lungul deceniilor de aflare prin oceane, au pierdut doar o mică parte din masă. Potrivit oamenilor de știință, astfel de cuburi se vor descompune în aproximativ 1300 de ani.

„Multe dintre cuburile pe care le-am studiat s-au decolorat și au devenit mai netede, dar unele dintre ele au fisurat sau au pierdut unele dintre elemente. Acest lucru sugerează că unele părți se pot descompune în multe fragmente de microplastice. Acest lucru subliniază încă o dată importanța gestionării corespunzătoare a deșeurilor. „, a concluzionat Turner .