COVID-19 contribue la reducerea poluării aerului

Oamenii de știință din Stanford au stabilit o scădere a poluării aerului în focarele de infecție cu coronavirus din China, anunță revista Science Alert.

Sursa foto: www.the-scientist.com

Poluarea aerului continuă să scadă, spun oamenii de știință. Potrivit autorilor proiectului, este probabil ca numărul de vieți salvate la nivel local prin reducerea poluării să depășească rata de deces din cauza COVID-19 în China.

„Având în vedere cantitatea uriașă de dovezi că inhalarea aerului poluat contribuie semnificativ la moartea prematură, o întrebare naturală și, în același timp, ciudată este dacă indicele vieților salvate va fi mai mare în urma reducerii poluării aerului de cât indicele de deces în urma coronavirusului”, scriu cercetătorii.

Oamenii de știință consideră că în câteva luni de combatere a poluării aerului din China, mai mult de 4 mii de copii cu vârsta sub 5 ani și 73 de mii de adulți cu vârsta peste 70 de ani ar fi putut fi salvați. Cu toate acestea, studiul se referă numai la datele Chinei și a fost finalizat după raportarea răspândirii virusului în alte țări..

De asemenea Agenția Spațială Europeană a observat o micșorare a poluării aerului în Italia după introducerea unor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului în această țară.

„Noi date ale satelitului Copernicus Sentinel-5P indică o scădere a poluării aerului, în special a emisiilor de dioxid de azot,”, se arată în comunicatul agenției”

Potrivit liderului misiunii, Klaus Zener, „reducerea emisiilor de dioxid de azot este deosebit de evidentă pe valea râului Po”. După cum au subliniat savanții, o scădere a volumului de poluare a fost influențată de „scăderea traficului și a activității industriale”.