În Africa schimbările climatice au declanșat cel mai puternic atac de lăcuste din ultimii 25 de ani

Condițiile meteorologice și climatice anormale din anul 2019, în special ploile abundente din octombrie până în decembrie, au contribuit  la răspândirea lăcustelor în regiune. Africa de Est a fost lovită de o invazie de lăcuste de deșert, cea mai mare în ultimii 25 de ani,  titrează CNN cu referire la un raport ONU. Potrivit organizației, invazia acestor insecte este în primul rând o amenințare fără precedent la adresa securității alimentare în întreaga regiune.

Sursa foto: https://news.tut.by/

Într-o zi, o insectă mănâncă cât cântărește – aproximativ 2 grame. O tonă de insecte, care de obicei constituie doar o mică parte din efectiv, mănâncă la fel de mult ca și 2,5 mii de oameni pe zi. Un roi de lăcuste se deplasează cu o viteză de până la 150 de kilometri pe zi.

„Situația actuală câștigă proporții internaționale și amenință stabilitatea alimentară a întregii subregiuni”, a declarat Qu Dongyu, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Potrivit acestuia, FAO va spori măsuri pentru a sprijini guvernele în organizarea unei campanii colective de combatere a acestei crize.

Lăcustele de deșert sau lăcustele africane constitue cel mai periculos dăunător al întregii familii de lăcuste, în principal din cauza voracității extreme, a vitezei mari, a gamei de colonii și a intensității de reproducere.

De fapt, lăcustele nu sunt periculoase pentru oameni, dar periculoase pentru Africa în ansamblu. „Insectele vor ajunge în curând în alte țări din regiune, unde vor genera consecințe economice și umanitare grave”, prevede ONU. Experții avertizează că, dacă nu se întrprind măsuri urgente, atunci până în iunie, numărul insectelor  poate crește de 500 de ori.