Incendiile de vegetație au produs 50% din emisiile anuale de dioxid de carbon ale Australiei

Sursa foto: www.aljazeera.com

Ca urmare a incendiilor forestiere din Australia, aproximativ 250 de milioane de tone de carbon au fost eliberate în atmosferă, ceea ce reprezintă aproape jumătate din rata anuală a țării, afirmă The Guardian cu referire la Nils Andela, savant la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA și angajat al bazei de date privind emisiile emanate în urma incendiilor (GFED). În activitatea sa, GFED folosește date de la sateliții care detectează locurile de incendiu și combină, de asemenea, această metodă cu o estimare istorică a emisiilor provenite din incendii.

Prin analiză, a fost cunoscut faptul că de la 1 august aproximativ 195 de milioane de tone de CO2 au fost eliberate ca urmare a incendiilor din New South Wales  și 55 de milioane de tone au fost adăugate ca urmare a incendiilor din Queensland în aceeași perioadă. În anul 2018, emisiile totale de gaze cu efect de seră din Australia au crescut la 532 milioane tone de dioxid de carbon. Începând cu luna august, peste 2,7 milioane de hectare de pădure au ars în Australia și potrivit GFED, în lunile următoare, incendiile vor continua pe fondul secetei. Potrivit lui Andela, procesul de sechestrare a carbonului din aceste emisii poate dura mai multe decenii. Nils Andela a menționat că în acest sezon, incendiile se aprind mai repede și se răspândesc mai larg în comparație cu ​​ultimii 15 ani. Potrivit savantului, incendiile pot schimba și natura vegetației ecosistemelor care sunt deja sub stres.

Profesorul David Bowman, ecolog în domeniul securității antiincendiare, de la Universitatea din Tasmania, a declarat că seceta continuă, combinată cu schimbările climatice, ar putea încetini creșterea copacilor pe termen lung, și în rezultat ar putea duce la o pierdere completă a suprafeței împădurite din Australia.