Din cauza schimbărilor climatice pițigoii s-au transformat în ucigași adevărați

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/

În ultima perioadă pițigoii în lupta pentru hrană au început să omoare muscarii negri(Ficedula hypoleuca), relatează National Geographic. Această concluzie a fost făcută de oameni de știință din Olanda, care au observat timp de câțiva ani anumite populații de păsări. Este demn de remarcat faptul că siturile de cuibărire au început să se suprapună între pițigoi și muscarii negri, lucru neobservat până acum.

Pițigoii depuneau ouă iarna, primăvara apăreau muscarii negri, care ocupau cuiburile deja goale. Dar, pe măsură ce iernile au devenit mai calde, mecanismul de determinare a anotimpurilor la păsări s-a dezechilibrat, iar muscarii negri au început să ajungă mai devreme. În rezultat pițigoii care își apărau cuiburile i-au ucis.

Totul a început în anul 2007, ornitologul Yelmer Samplonius a găsit într-un cuib un muscar negru mort, cu creierul ciupit. După acest caz, oamenii de știință din anul 2007 până în 2016 au început să studieze cuiburile de păsări. Pițigoii considerau drept agresiune faptul că muscarii negri le ocupau temporar cuiburile lor și au început să-i combată. Mai mult decât atât, în această luptă, câștigul revenea constant pițigoilor mai mari în dimensiuni și revigorați după sezonul de iarnă. Principalele victime ale lor au fost muscarii negri de sex masculin care căutau cuiburi pentru periada de clocire.