ONU: Acest deceniu ar putea fi cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor meteo

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a declarat că lumea nu a atins obiectivele încălzirii globale, așa cum sunt definite în Acordul Climatic de la Paris din 2015.

Sursa foto: https://www.arctictoday.com/

Acest deceniu ar putea fi cel mai fierbinte din istorie. Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite (OMM), Petteri Taalas, a declarat acest lucru în cadrul Conferinței ONU pentru climă de la Madrid, transmite Deutsche Welle.

„Nu suntem pe cale să atingem obiectivele Acordului de la Paris, dacă nu luăm măsuri urgente privind clima, vom asista la creșterea temperaturii cu mai mult de trei grade până la sfârșitul secolului”, a spus Taalas.

Potrivit OMM, la sfârșitul lunii octombrie, temperatura medie mondială a fost cu 1,1 grade Celsius mai mare decât la sfârșitul erei preindustriale. Prin urmare, anul 2019 va fi al doilea sau al treilea cel mai fierbinte an din întreaga perioadă de observare meteorologică.

De asemenea, organizația a confirmat că anul trecut concentrația de dioxid de carbon în atmosferă a atins un nivel record și continuă să crească în acest an. Aceasta dăunează și oceanelor, deoarece absoarbe căldura și dioxidul de carbon. Conform OMM, temperatura apei din ocean deja a atins un nivel record.

„Apa de mare este cu 26% mai acidă decât la începutul erei industriale”, afirmă organizația, adăugând că aceasta afectează negativ ecosistemele marine. În cadrul Conferinței climatice de la Madrid, este planificat să se discute punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind protecția climei, semnat în 2015. Apoi, 190 de țări ale lumii s-au angajat să ia măsuri pentru a preveni încălzirea globală. Obiectivul principal subliniat în Acordul de la Paris este reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă. Ele sunt cauza schimbărilor climatice globale.