WWF invită regiunile arctice să extindă sistemul de susținere a «patrulelor pentru urși»

Fondul mondial pentru natură sălbatică (WWF)  așteaptă ca autoritățile din regiunile arctice ruse să sprijine activitățile financiare și administrative ale „patrulelor pentru urși” care operează pe teritoriile lor. Acest lucru a fost anunțat marți de către directorul programului de conservare a biodiversității WWF Rusia, Dmitry Gorshkov, în urma rezultatelor celei de-a treia Conferințe internaționale științifice și practice „Universul Ursului Polar” din Anadîr.

Sursa foto: http://stiri.tvr.ro

Potrivit lui Gorshkov, schimbările climatice globale asociate cu încălzirea și întârzierea apariției stratului de gheață obligă ursii polari să petreacă tot mai mult timp pe coasta arctică. La rândul său, acest lucru duce la o creștere a numărului de cazuri de coliziuni periculoase cu oamenii, crește de asemenea și probabilitatea  uciderii prădătorilor de către braconieri. Așadar, relevanța activității „patrulelor pentru urși” – grupuri de voluntari care avertizează sătenii cu privire la apariția urșilor polari și iau măsuri pentru expulzarea prădătorilor în afara așezărilor umane.

„Sperăm că regiunile nu vor sta deoparte și vor ajuta la rezolvarea problemelor financiare și administrative legate de activitățile” patrulelor pentru urși „, a declarat Gorshkov. Potrivit acestuia, în viitor, din cauza amenințării sporite din partea prădătorilor, se planifică crearea de unități suplimentare. Aceasta va depinde de disponibilitatea voluntarilor și de comportamentul animalelor.

Cea de-a treia conferință internațională „Universul Ursului Polar” are loc în Anadîr, între 16 și 20 septembrie. Timp de cinci zile, oamenii de știință din Rusia, SUA și China s-au reunit pentru a discuta despre studiul și protecția prădătorului aflat în Cartea Roșie. Potrivit WWF, până în prezent, populația de urs polar în Arctica rusă are doar aproximativ 6-7 mii de indivizi, iar până în 2050 poate scădea chiar și cu o treime.