Declarație WWF: Până în 12 milioane de tone de plastic nimeresc anual în oceane

De la 5 până la 12 milioane de tone de plastic pe an ajung în oceanul mondial, starea ecosistemului oceanic este influențată, de asemenea, de schimbările climatice globale și de creșterea concentrației de dioxid de carbon în atmosferă. Despre acest lucru de Ziua Mondială a Oceanului (sărbătorită pe 8 iunie), a raportat serviciul de presă al WWF Russia.

Foto: Poluare cu plastic în oceane. Sursa foto: www.dw.com

„Estimările variază – de la 5 la 12 milioane tone de plastic. Valoarea medie este de 9,5 milioane”, a mai declarat serviciul de presă.

Microplasticul reprezintă o treime din totalul gunoiului din ocean, formând insule de gunoi pătrunzând în corpurile ființelor vii odată cu mâncarea. De asemenea, în ultimii 50 de ani, concentrația dioxidului de carbon din atmosferă a crescut considerabil – schimbările climatice globale, arderea combustibililor fosili și despăduririle de pe planetă au contribuit la acest lucru. „90% din populațiile mari de pești răpitori nu vor putea să-și recupereze niciodată starea inițială, inclusiv și alte specii ca spere exemlu: peștele-spadă sau tonul. Aproximativ jumătate din recifele de corali au suferit daune ireparabile din cauza schimbărilor climatice globale”, a declarat reprezentanții WWF. Potrivit organizației, în ocean trăiesc reprezentanți ai faunei care reacționează sensibil la orice schimbare a stării oceanului, în special moluștele gasteropode.

„Învelișul lor este complet format din aragonit (o formă a carbonatului de calciu). Această substanță se dizolvă cu ușurință în apă atunci când nivelul de aciditate se ridică peste anumite valori – oamenii de știință numesc acest proces acidificarea apei, care astazi amenință moluște, crustacee și cele mai multe specii de corali „, – a declarat serviciul de presă, adăugând că în ultimul deceniu, planeta noastră a pierdut jumătate din toate recifele de corali.

Acidificarea oceanului este rezultatul unei creșteri semnificative a concentrației de dioxid de carbon în atmosferă. Cu cât crește cantitatea în atmosferă, cu atât mai repede se schimbă echilibrul acido-bazic al apelor de suprafață ale oceanelor lumii, au subliniat cei de la WWF.