OMS: din cauza poluării aerului, anual mor sute de mii de copii

În fiecare an, 600 de mii de copii din lume mor din cauza poluării aerului. Aceste date figurează în noul raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea aerului fiind cauza obezității, a infecțiilor urechilor și a inteligenței reduse.

Raportul a adunat cele mai recente date științifice despre efectele aerului poluat asupra a 93% dintre copii la nivel monial, cele mai problematice regiuni, rămân a fi țările din Asia, Africa și America Latină.

„Aerul poluat otrăvește milioane de copii și le ruinează viața”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adann Gebreyesus. „Acest lucru este de neiertat, fiecare copil trebuie să poată respira aer curat pentru a se dezvolta și pentru a-și realiza pe deplin potențialul”.

Maria Neira, directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu al OMS, a remarcat constatările alarmante ale studiului, care indică faptul că poluarea este cauza morții și nașterii premature la femei, precum și a bolilor manifestate la vârsta adultă. Potrivit expertului, acest lucru ar trebui să conducă la schimbări în politica de mediu din întreaga lume.

„Neurodezvoltarea este cheia”, a declarat Neira, „Imaginați-vă că copiii noștri vor avea un IQ mai scăzut, ceea ce pune în pericol nivelul de dezvoltare mentală a noii generații.

Studiul a stabilit, de asemenea, că există o relație evidentă între poluarea aerului și apariția unor astfel de boli la copii, cum ar fi otita medie, infecțiile urechilor, obezitatea și rezistența la insulină.

Experții OMS remarcă faptul că părinții copiilor înșiși ar trebui să încerce să evite poluarea aerului în gospodăriile proprii, folosind combustibili ecologici pentru prepararea hranei și încălzire. Ei trebuie să influențeze politicienii, astfel încât aceștia, la rândul lor, să fie implicați în protecția mediului, citează publicația  Thomson Reuters.