Emisiile de dioxid de carbon au crescut cu aproape 5% anul trecut, potrivit unui nou raport publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment.
Din cauza pandemiei COVID-19, emisiile de carbon au scăzut cu 11% în 2020, o șansă, potrivit oamenilor de știință, de a câștiga timp pentru ca lumea să treacă la surse de energie curată. Dar în 2021, când activitatea economică și-a revenit, emisiile care cauzează schimbări climatice au crescut cu 4,8% față de 2020.
Obiectivul de limitare a CO2 și menținerea încălzirii la 1,5°C, a fost stabilit de Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), care a analizat mii de studii și a concluzionat că o încălzire peste această limită ar putea duce la evenimente devastatoare, cum ar fi topirea masivă a ghețarilor și inundarea orașelor.
Pentru a evita un astfel de rezultat, IPCC a calculat că emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie să fie reduse cu 45% până în 2030 și să ajungă la zero până în 2050.
Practic, toate țările din lume au semnat acorduri globale prin care se angajează să facă tot posibilul pentru a menține încălzirea sub 1,5°C. Cele mai mari economii ale lumii, care contribuie cel mai mult la schimbările climatice, au dus anul trecut la o creștere a emisiilor de aproximativ 6-7% în Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit. Țările mari cu venituri medii, inclusiv China și Rusia, au înregistrat, de asemenea, un salt al emisiilor, la fel ca și India, cea mai mare țară în curs de dezvoltare.
Printre tendințele îngrijorătoare privind schimbările climatice se numără creșterea bruscă a utilizării cărbunelui în 2021, care reprezintă 40% din creșterea emisiilor. Transporturile au fost singurul sector al economiei în care emisiile au rămas semnificativ sub nivelurile din 2019, dar acest lucru s-a datorat unei scăderi generale a traficului din cauza pandemiei, nu datorită îmbunătățirii eficienței combustibililor.
China, cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori și o creștere economică rapidă, este responsabilă în special pentru creșterea emisiilor. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, „cererea de energie electrică a Chinei a crescut cu 10% în 2021, echivalentul cererii totale a întregii Africi”.
Oamenii de știință spun că se poate trata concluzia lor cu derută și scepticism, dar dacă nu se iau noi măsuri politice, în mai puțin de 10 ani vor avea loc schimbări climatice catastrofale.