Milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza vieții în zone a căror ecologie a fost distrusă din cauza poluării severe a mediului. Astfel de teritorii, numite „locuri moarte”, sunt situate în toată lumea și înregistrează o continuă creștere, afirmă The Guardian cu referire la raportul reprezentantului ONU pentru drepturile omului și mediu, David Boyd.
Autorul a menționat că cei mai săraci oameni din lume trăiesc în zonele cele mai poluate ale planetei, ale căror drepturi la viață, la un mediu decent și la sănătate au fost încălcate.
„Poluarea mediului de pe planeta noastră astăzi este larg răspândită. Prejudiciază toată lumea, dar îi afectează pe unii oameni într-un mod foarte nedrept”, a declarat Boyd pentru The Guardian. Adesea, locuitorii „locurilor moarte” suferă de accidente vasculare cerebrale, cancer, probleme de respirație și boli de inimă, deficiențe intelectuale și probleme psihice din cauza conținutului ridicat de metale grele și alte substanțe periculoase în acele locuri. Poluarea gravă a mediului a provocat nouă milioane de decese premature, de două ori mai multe decât numărul victimelor COVID-19 în primul an și jumătate de pandemie.
Reprezentantul ONU a numit întreprinderile industriale, responsabile pentru apariția „zonelor negre”. Printre cele mai poluate zone ale lumii, el a remarcat „Aleea Cancerului” din Louisiana, unde se află peste o sută de rafinării de petrol și uzine petrochimice, precum și orașul Kabwe din Zambia, depozitul Pata Rât din România și regiunile de peste mări ale Franței – Guadelupa și Martinica.
Deși unele substanțe chimice sunt interzise, producția lor s-a dublat între anii 2000 și 2017 și se va dubla din nou până în 2030. Purtătorul de cuvânt al ONU a îndemnat guvernele să impună reglementări stricte companiilor care poluează mediul înconjurător și să nu mai investească aproximativ 1,8 trilioane de dolari anual pentru a sprijini industriile care poluează mediului.