Băncile europene și investitorii americani continuă să cheltuiască miliarde de dolari pentru a ajuta companiile de petrol și gaze poluante. Finanțarea vine în ciuda recomandărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) de a nu construi noi unități de producție pentru a preveni încălzirea globală. Acest lucru a fost puctat în raportul organizației non-profit ShareAction.
În 2021, 25 de bănci europene de top au oferit împrumuturi în valoare de 55 de miliarde de dolari companiilor energetice care intenționează să crească producția de petrol și gaze. În același timp, 24 dintre aceste bănci s-au angajat să-și decarbonizeze portofoliile de credite. În 2020, împrumuturile totale au fost de 106 miliarde de dolari, dar în 2018 și 2017, băncile au împrumutat companiilor 49 de miliarde de dolari și, respectiv, 50 de miliarde de dolari. Cea mai mare finanțare în 2021 a venit de la HSBC, Barclays și BNP Paribas.
ShareAction a îndemnat investitorii să ceară băncilor să implementeze politici de limitare a finanțării pentru extinderea petrolului și gazelor și să sprijine rezoluțiile acționarilor privind clima.
„În ultimul an, acționarii au jucat un rol important în forțarea băncilor să accepte sau să crească restricțiile privind finanțarea industriei cărbunelui. Acum ar trebui să facă același lucru pentru petrol și gaze”, speră Kelly Shields de la ShareAction.
Un purtător de cuvânt al HSBC a declarat că banca lucrează cu clienții la tranziția către energia regenerabilă. BNP Paribas a menționat că banca este unul dintre principalii sponsori ai companiilor energetice europene dedicate energiei regenerabile.
Băncile europene nu sunt singurele care facilitează activitatea întreprinderilor energetice. Potrivit Financial Times, în SUA, investitorii cumpără în mod activ datoria companiilor americane de petrol și gaze, deoarece acestea pot deveni din nou profitabile din cauza creșterii prețurilor la energie. De exemplu, producătorul de gaze de șist Range Resources a adunat 500 milioane de dolari în ianuarie, atrăgând mai mult de dublu cererea investitorilor din tranzacțiile convenționale cu petrol și gaze.
În plus, atunci când aleg, investitorii iau în considerare din ce în ce mai mult ratingul ESG al unui anumit producător. Multe dintre companiile din sectorul energetic s-au angajat să-și intensifice eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din activitățile lor, ceea ce a contribuit la creșterea apetitului investitorilor pentru această industrie. Evaluarea ESG este realizată pe baza a trei indicatori: ecologie, responsabilitate socială și guvernanță corporativă.