Membrii Congresului SUA cer sancțiuni pentru combaterea crizei climatice

O serie de membri ai Congresului SUA au cerut joi administrației americane să folosească mecanismul sancțiunilor unilaterale în lupta împotriva crizei climatice. Un grup de parlamentari din patru membri a trimis un mesaj secretarului de stat american Anthony Blinken și secretarului  Trezoreriei  SUA, Janet Yellen.

„Facem apel la dumneavoastră, îndemnându-vă să folosiți puterile existente pentru a aplica sancțiuni pentru extinderea acțiunilor Statelor Unite, care este întreprinsă în legătură cu criza climatică”, – se spune în textul scrisorii. O copie a acesteia a fost eliberată de biroul de presă al senatorului Edward Markey (democrat, din Massachusetts). Alături de Markey, documentul a fost semnat de senatorii Bernie Sanders (independent, din Vermont) și Elizabeth Warren (democrat, din Massachusetts). În plus, mesajul a fost semnat de membrul Camerei Reprezentanților a Congresului Veronica Escobar (democrată, din Texas).

„Abordarea SUA a crizei climatice trebuie să includă sancțiuni specifice împotriva cetățenilor străini și companiilor care provoacă cele mai mari daune climei, cu o atenție deosebită firmelor care încalcă drepturile omului, dăunând climei”, sunt convinși autorii documentului. Aceștia sunt în favoarea administrației de la Washington să folosească instrumentele de sancțiuni prevăzute de Actul Magnitsky global al SUA, precum și puterile economice extraordinare ale președintelui SUA, pentru a ajuta la depășirea crizei climatice.

„În plus, îndemnăm administrația să continue să se angajeze pentru a aborda criza climatică cu parteneri internaționali cheie, în special cu guvernul Republicii Populare Chineze”, scriu Markey, Sanders, Warren și Escobar.

Din punctul lor de vedere, prevederile „Legei Magnitsky Globale” ar trebui folosite, printre altele, pentru a impune sancțiuni împotriva „oficialilor guvernamentali, persoanelor fizice și corporațiilor implicate în corupția legată de climă și încălcarea drepturilor omului”.