Emisiile de gaze cu efect de seră în 2021 vor crește cu aproximativ 5%. Astfel, vor atinge nivelul care era înainte de începerea pandemiei de COVID-19. Rezultatele cercetării au fost publicate de revista științifică Earth System Science Data.
„Revenirea rapidă a emisiilor la nivelul anterior în 2021 indică faptul că ne-am întors la vechea economie a hidrocarburilor. Investițiile în sectorul verde, care au fost incluse în planurile de restabilire a economiilor multor țări după pandemie, nu au fost în mod clar, suficiente pentru a evita o creștere bruscă a emisiilor” – a mențiomat unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) Pierre Friedlingstein.
Răspândirea infecției cu coronavirus a dus nu numai la o suprasolicitare a sistemelor de sănătate în zeci de țări diferite, ci și la o scădere bruscă a producției industriale, a traficului auto și a multor alte surse de gaze cu efect de seră.
Primele estimări, datate vara trecută, au arătat că emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu aproximativ 17% în comparație cu iarna și începutul primăverii anului 2019. Potrivit analizelor preliminare, pentru întregul an 2020, masa emisiilor anuale de dioxid de carbon a scăzut cu circa 2,4 miliarde de tone (7%). Până acum, aceasta este cea mai mare scădere din întreaga istorie a observațiilor.
Friedlingstein și colegii săi din proiectul internațional Global Carbon au descoperit că această scădere bruscă a fost doar temporară. Conform calculelor lor, emisiile în 2021 vor crește cu aproape 5%, adică umanitatea va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie.
O parte semnificativă a acestei creșteri, după cum au observat oamenii de știință, va fi în cele patru țări care sunt asociate cu cele mai mari volume de emisii de gaze cu efect de seră. Mai exact, emisiile în SUA și UE vor crește cu aproximativ 7,6% anul acesta, în timp ce în China și India vor crește cu 4% și 12,6%. În alte țări ale lumii, emisiile nu se vor schimba atât de mult – conform oamenilor de știință, acestea nu vor depăși nivelul din 2019.
Climatologii au înregistrat diferențe similare în ceea ce privește modul în care se va schimba volumul emisiilor asociate cu diferite sectoare ale economiei. De exemplu, nivelul lor până la sfârșitul anului 2021 se va modifica cu greu pentru aviație și autotransport, dar va crește puternic pentru sectorul energetic și industrie.
O astfel de revenire rapidă a emisiilor la nivelurile trecute, potrivit lui Friedlingstein și colegii săi, pune la îndoială faptul că omenirea va fi capabilă să mențină încălzirea globală la 1,5 °C până la sfârșitul secolului XXI.