Este extinsă colaborarea în domeniul silviculturii și ecosistemelor de stepă cu Ministerul Agriculturii și Silviculturii al Republicii Turcia

Doamna Iordanca-Rodica IORDANOV, Secretar de stat, Ministerul Mediului, a avut o întrevedere cu delegația oficială din Republica Turcia, condusă de viceministrul Agriculturii și Silviculturii, Fatih Metin, care se află într-o vizită de studiu de trei zile în țara noastră.

Conservarea și managementul durabil al ecosistemelor de stepă și colaborarea bilaterală au reprezentat subiectele abordate într-o ședință mixtă de astăzi la care au participat înalți oficiali: Viceministrul Agriculturii și Silviculturii din Republica Turcia, Fatih Metin, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Viorel Gherciu și doamna Iordanca-Rodica Iordanov, Secretar de stat, Ministerul Mediului al Republicii Moldova,  experți în domeniul agricol și forestier.

Vizita de studiu este desfășurată în cadrul proiectului FAO privind conservarea și management durabil al ecosistemelor de stepă.

Temele analizate în cadrul ședinței au abordat problemele stepelor și solurilor din zona de stepă, biodiversitatea zonei, problemele adaptării la schimbările climatice în aceste teritorii, necesitatea majorării bugetului și atragerii investițiilor din sectorul privat și din exterior, reducerea riscurilor și a impactului negativ al climei asupra agriculturii, majorarea suprafețelor plantațiilor forestiere, implementarea noilor tehnologii de irigare, etc.

În cadrul întâlnirii, Viceministrul Agriculturii și Silviculturii din Republica Turcia, Fatih Metin s-a referit la progresul proiectelor executate la nivel bilateral, menționând că FAO are o experiență majoră la nivel internațional și există foarte multe proiecte cu potențial mare de îndeplinit în comun și foarte multe teme pentru acasă.

Doamna Iordanca-Rodica Iordanov, Secretar de stat, în contextul cooperării bilaterale, s-a referit la importanța stabilirii parteneriatelor durabile, în vederea preluării experienței, tehnologiilor și metodelor de îmbunătățire a sectorului protecției mediului și la necesitatea extinderii plantațiilor forestiere.

Cu referire la schimbările climatice, domnul Fatih Metin a evidențiat o soluție urgentă care trebuie întreprinsă – plantarea masivelor forestiere, după modelul de succes al Turciei, care în ultimii 15 ani a majorat masivele forestiere ale țării, acestea acoperind deja 26 % din teritoriul Turciei. Astfel, Fatih Metin şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini autoritățile din Moldova în implementarea acestui proiect de mediu.

„Pe 11 noiembrie, Turcia a stabilit Ziua Națională de Plantare a Pomilor. Suntem gata să împărtășim experiența noastră de creștere a plantațiilor forestiere și de aceea vă invităm să participați alături de noi în această campanie”, a spus oficialul turc.

În Republica Moldova, Campania anuală de înverzire „Un arbore pentru dăinuirea noastră” va fi desfășurată anul acesta pe 13 noiembrie, cu preluarea celor mai bune practici de împădurire, inclusiv și din exemplul Republicii Turcia.

Sursa: www.mediu.gov.md