Până în 2050, până la 216 milioane de oameni ar putea migra la nivel global pentru a scăpa de efectele negative ale schimbărilor climatice, cum ar fi producția agricolă redusă, lipsa apei și creșterea nivelului mării, potrivit datelor Băncii Mondiale acest proces este unul ireversibil.
Primul raport de acest gen, prezentat în 2018, s-a axat pe trei regiuni ale lumii: Africa Subsahariană, Asia de Sud și America Latină. Acesta a prezis că vor exista 143 de milioane de „migranți climatici” în aceste părți ale lumii în curs de dezvoltare până în anul 2050, relatează AFP.
De această dată, Banca Mondială a adăugat alte trei regiuni la raport: Asia de Est și Pacific, Africa de Nord și o parte din Europa de Est și Asia Centrală, pentru a dezvolta o „evaluare globală” a migrației climatice, a declarat Jürgen Voegele, vice președintele Băncii Mondiale, care este responsabil pentru strategia de dezvoltare durabilă. Potrivit acestuia, dacă acum țările dezvoltate industrializate încep să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, să restabilească ecosistemele vitale și să ajute oamenii să se adapteze la schimbările climatice, o astfel de migrație ar putea fi redusă cu aproximativ 80 la sută(cu 44 de milioane de oameni până în 2050).
Potrivit organizației, odată cu situația actuală a schimbărilor climatice, până în anul 2050, pot apărea până la 86 de milioane de migranți climatici în Africa Subsahariană, 49 de milioane în Asia de Est și regiunea Asia-Pacific, 40 de milioane în Asia de Sud și în Africa de Nord 19 milioane, America Latină 17 milioane, iar în Europa de Est și Asia Centrală aproximativ 5 milioane.