Rezultatele raportului grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) indică faptul că toate statele ar trebui să ia măsuri imediate pentru a preveni încălzirea în continuare a planetei. Acest lucru este afirmat într-o declarație publicată luni de secretarul de stat american Anthony Blinken.
„Cel mai important, raportul indică faptul că ne apropiem deja de o creștere de 1,5 grade Celsius a temperaturilor globale, iar emisiile zilnice reduc șansele de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice”, a declarat șeful Biroului de Externe al SUA. În special cele mai mari economii, au contribuit în deceniul esențial al anilor 2020 pentru a pune lumea pe o cale de dezvoltare care atinge o limitare a încălzirii de 1,5 grade Celsius. „
Potrivit lui Blinken, datele din raport „arată clar că schimbările climatice sunt deja o criză”. După cum a afirmat secretarul de stat, experții au stabilit că „clima se schimbă rapid din cauza influenței umane și deja schimbă fundamental planeta”.
Într-un raport prezentat luni la Geneva, membrii IPCC avertizează că nivelul oceanelor va crește de la 0,28 la 1,01 m până în 2100 și de la 0,37 la 1,88 m până în 2150. Depinde de scara emisiilor de gaze cu efect de seră, a căror creștere a concentrației în atmosfera Pământului este „în mod clar cauzată de activitatea umană”. Temperatura medie pe suprafața Pământului în 2011 – 2020 a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare decât temperatura medie din 1850 – 1900. Experții IPCC nu exclud faptul că contribuția activităților umane la această creștere este de aproximativ 1,07 grade.
În 2081 – 2100, conform prognozelor oamenilor de știință, temperatura pe Pământ va deveni cu 1 la 1,8 grade mai mare decât media din 1850 – 1900 – cu condiția ca emisia de gaze cu efect de seră să fie extrem de scăzută. Dacă emisiile sunt foarte mari, atunci temperatura de pe planetă va depăși indicatorii perioadei 1850 – 1900 cu 3,3 – 5,7 grade. Experții cred că o încălzire a climei cu 2 grade Celsius amenință cu o serie de consecințe distructive și ireversibile asupra mediului. Se anticipează că, în acest scenariu, până în 2050, vor avea loc evenimente extraordinare naturale într-un număr mare de orașe cel puțin o dată pe an. Zonele metropolitane amenințate include: New York, Hong Kong, Shanghai, New Orleans, Hamburg și o serie de orașe mari din Franța.