Schimbările climatice pot agrava semnificativ aprovizionarea Ucrainei și a Republicii Moldova cu resurse de apă. În următoarele decenii, scurgerile fluviale în bazinele Niprului, Pripyat și Nistru vor scădea cu o medie de 20%. Acest lucru este afirmat în studiul „Analiza impactului schimbărilor climatice asupra resurselor de apă din Ucraina”, care, împreună cu oamenii de știință, a fost prezentat de organizația „Ecodia”, potrivit unian.ua.
Experții au analizat proiecțiile climatice pentru secolul XXI pe baza scenariilor RTK moderne și a datelor din modele climatice numerice globale și regionale. RTC reprezintă traiectorii reprezentative ale concentrațiilor de gaze cu efect de seră, reflectând diferite trasee ale emisiilor și concentrațiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, emisiile poluante și schimbările corespunzătoare din mediu.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au adoptat două scenarii RTC – „soft” (presupune o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu Acordul de la Paris) și „hard” (pe baza absenței oricăror măsuri de adaptare). Toate scenariile indică o creștere a temperaturii medii anuale în secolul XXI în toate regiunile. La sfârșitul secolului, temperatura medie anuală a aerului este prognozat să crească cu 2-5 ° C.
Analiza oamenilor de știință demonstrează că în bazinul Niprului în cazul scenariului soft, scurgerea poate scădea cu până la 18% (până la -24% în cazul scenariului hard). Această problemă va fi deosebit de vizibilă vara. Mai mult, scenariul soft presupune chiar o ușoară creștere a scurgerii de până la 7% în ultimul sfert de secol.
În bazinul Bugului de West, scurgerea poate scădea în medie de la 28% la 30% în toate lunile, cu excepția lunii februarie; cel mai mare declin este așteptat toamna (până la 32%).
În bazinul Nistrului, conform scenariului hard de la sfârșitul secolului, se anticipează o scădere catastrofală a scurgerii în câteva luni la 36-38%.
Bazinul râului Pripyat în condiții mai proaste se poate confrunta cu o scădere generală a debitului până la sfârșitul secolului la -43%. O ușoară creștere a scurgerii în toate scenariile este prognozată doar pentru luna februarie.
În bazinul Desna nu sunt prevăzute modificări semnificative, dar în ianuarie-martie scurgerea râului, dimpotrivă, poate crește de la 28% la 45%; se așteaptă o ușoară scădere a scurgerii în alte luni.
În bazinul Bugului de Sud la sfârșitul secolului, se așteaptă o scădere semnificativă a scurgerii medii anuale – până la 30%, iar în unele luni până la 45%.
Proiecțiile valorilor medii lunare pe termen lung ale scurgerii râurilor Nipru, Bugului de West, Nistru și Pripyat indică o scădere a scurgerii apei în aproape toate lunile anului.
Se observă că, ținând cont de modelare, ar trebui să se aștepte o creștere a deficitului de resurse de apă în zona cu agricultură instabilă – în regiunile sudice ale Ucrainei până la mijlocul secolului XXI. În același timp, sectorul apei din Ucraina se va confrunta cu problema impactului distructiv al apei din cauza regimului crescut de inundații al râurilor, în special în regiunea Carpaților (bazinele Dunării și Nistru).
O scădere a resurselor de apă în secolul XXI poate duce nu numai la o limitare a alimentării cu apă a populației dar va avea un impact puternic asupra sectorului energetic, metalurgiei, complexului agroindustrial, transportului pe apă, pescuitului și utilităților. Toate acestea vor necesita măsuri de adaptare și introducerea de noi tehnologii, consideră experții locali.