Prim-ministrul britanic Boris Johnson intenționează să convingă liderii G7 la summitul din Cornwall (11-13 iunie) să sprijine un nou plan de combatere a schimbărilor climatice pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să își decarbonizeze economiile și să limiteze încălzirea globală, potrivit The Times.
Aceasta include, în special, sprijin pentru proiecte la scară largă în domeniul surselor regenerabile de energie din Africa și unele regiuni din Asia. Propunerile, care, potrivit publicației, sunt elaborate de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor, Energiei și Strategiei Industriale și Ministerul Finanțelor, se bazează pe principiile Planului Marshall american pentru a ajuta Europa după al doilea război mondial . De asemenea, iau în considerare Inițiativa Chinei pentru centură și drumuri, în cadrul căreia aproape 70 de țări au primit investiții strategice chineze în infrastructură începând cu 2013.
Cea mai importantă propunere în cadrul acestei inițiative ecologice globale, subliniază ziarul, ar putea fi crearea unei bănci de mai multe miliarde de dolari pentru finanțarea directă a proiectelor de reducere a emisiilor de carbon în cele mai sărace regiuni ale lumii. Pe lângă furnizarea de fonduri, o astfel de instituție ar contribui la oferirea de garanții pentru investițiile private.
Într-un efort de a realiza participarea, în primul rând, a țărilor precum India, China și Brazilia, în procesul de realizare a emisiilor zero de gaze cu efect de seră, „Occidentul trebuie să ofere un pachet semnificativ de sprijin, care să includă fonduri mari”, declară sursa . „Redistribuirea asistenței de dezvoltare existente” nu este suficientă, a adăugat el.
Nu este încă clar cât de amplă va fi această inițiativă și este posibil ca detaliile finanțării să fie publicate ulterior. Cu toate acestea, în Cornwall, „este important să se asigure” sprijinul general pentru proiect, iar detaliile pot fi dezvăluite ulterior, înainte de cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP-26), programată pentru noiembrie la Glasgow, cu participarea liderilor mondiali.
După cum a afirmat Johnson mai devreme, COP-26 ar trebui să conducă la schimbări reale în lupta împotriva încălzirii globale și să nu se limiteze la promisiuni goale. El a promis că summitul G7 din iunie anterior conferinței va fi în mare parte dedicat subiectului schimbărilor climatice și că toate țările G7 își împărtășesc acum pentru prima dată angajamentul de a atinge zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. Potrivit acestuia, membrii G7 ar trebui să finanțeze cu generozitate țările care au nevoie de asistență în implementarea soluțiilor ecologice în domeniul energiei și în alte domenii. Suma fondurilor publice și private pe care participanții la Conferința de la Paris din 2015 (COP-21) s-au angajat să o atragă anual pentru adaptarea la schimbările climatice ar fi trebuit să ajungă la 100 de miliarde de dolari în 2020, dar, așa cum a subliniat Johnson, această sarcină nu a fost încă realizată.