Orașele se pot apăra împotriva viitoarelor pandemii și pot crea medii mai sănătoase și mai curate pentru populațiile lor, dar acest lucru trebuie avut în vedere acum, în timp ce se recuperează din criza actuală. Aceasta este concluzia la care au ajuns autorii unui nou studiu al ONU numit „Orașele și pandemia”.
95 la suta din toate cazurile de COVID-19 în primele luni de raspândire a infecției au avut loc în orașe. „Pe tot parcursul pandemiei, autoritățile locale au fost responsabile de blocarea rapidă și decisivă a virusului”, a declarat Maimuna Mohd Sharif, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (Habitat), care a pregătit raportul.
Și în multe locuri, autoritățile municipale, a spus ea, au făcut față acestei sarcini cu brio. Autorii raportului au studiat experiența a 1.700 de orașe din întreaga lume și au dezvoltat recomandări universale. De exemplu, atunci când oamenii trăiesc fără facilități de bază, sunt mai predispuși să se infecteze și să transmită virusul către alții – de aceea este foarte important să se creeze condiții normale de viață pentru cetățeni și pentru aceasta este necesară combaterea inegalității. Acum situația se dezvoltă în direcția opusă. „Pandemia a lăsat încă 120 de milioane de oameni săraci și indicatorii calității vieții la nivel mondial au scăzut cu 23%”, a declarat Eduardo Moreno, șeful departamentului Știință și Inovării la Habitat. „Există o singură concluzie – totul depinde de venitul dvs.”, adaugă el.
Autorii studiului subliniază că, în planificarea urbană, este extrem de important să ne imaginăm modul în care populația se deplasează în jurul orașului – aceasta este, de asemenea, una dintre lecțiile pandemiei. Ideea este de a crea „zone rezidențiale multifuncționale” în care toate serviciile necesare se află la câțiva pași.
Experții au explorat posibilitatea planificării care ar permite amplasarea clădirilor comerciale și rezidențiale una lângă alta, inclusiv locuințe accesibile – în opinia lor, astfel de complexe contribuie la îmbunătățirea sănătății publice, a mediului și a dezvoltării economiei.
ONU-Habitat solicită orașelor să ofere un exemplu al modului în care guvernele, societatea civilă și sectorul privat au lucrat împreună cu succes într-un nou contract social. Un astfel de contract, potrivit experților, ar trebui să ofere finanțare pentru venitul de bază al cetățenilor, asistență medicală universală și locuințe la prețuri accesibile.Trebuie să țină seama de drepturile femeilor și de oportunitatea acestora de a primi educație și abilități profesionale solicitate pe piața muncii. Femeile independente din punct de vedere economic, potrivit experților ONU, sunt una dintre condițiile pentru o societate autosuficientă.
Autorii raportului recomandă întărirea măsurilor de reducere a riscului de dezastru, precum și pentru combaterea schimbărilor climatice, în special pentru dezvoltarea infrastructurii și transportului ecologic.
Principala concluzie a raportului: nivelul de protecție a acestora împotriva șocurilor viitoare depinde de modul în care orașele își vor recupera economiile după o pandemie.