Națiunile, care împreună reprezintă 70% din economia globală, se angajează să atingă zero emisii de gaze cu efect de seră. Acest lucru este afirmat în declarația finală a participanților la Summitul privind obiectivele ambițioase în domeniul schimbărilor climatice, care a avut loc sâmbătă în format video, prezidat de ONU, Marea Britanie și Franța în parteneriat cu Chile și Italia.
„Summitul de astăzi a demonstrat fără îndoială că agenda climatică devine din ce în ce mai urgentă. Declarațiile făcute în ședință demonstrează că țările, care reprezintă aproximativ 65% din toate emisiile de CO2 și care reprezintă aproximativ 70% din economia globală, sunt angajate să atingă zero emisii, sau neutralitatea carbonului „, citează comunicatul. Acesta subliniază că țări precum Finlanda, Austria și Suedia sunt gata să atingă acest obiectiv până în 2030, 2040 și, respectiv, 2045.
În plus, după cum se menționează în textul documentului, Danemarca s-a angajat să oprească exploatarea de petrol și gaze, iar China și-a anunțat la summit intenția de a realiza o creștere a ponderii consumului de energie din sursele primare nefosile la 25% în următorii 10 ani. La rândul său, guvernul britanic și-a anunțat intenția de a renunța prompt la sprijinul pentru proiectele străine legate de extracția combustibililor fosili și utilizarea acestora în sectorul energetic.
În același timp, așa cum se indică în comunicat, țările cele mai afectate de efectele schimbărilor climatice, inclusiv Fiji, Malawi, Nauru și Nepal, se îndreaptă spre reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, summitul a anunțat lansarea unei noi campanii internaționale „Race to sustainability”, care are ca scop protejarea a 4 miliarde de oameni care trăiesc în zone vulnerabile la schimbările climatice. Ca parte a acestei inițiative, compania elvețiană Zurich Insurance a anunțat o creștere de trei ori a finanțării pentru programul său de ajutorare a oamenilor care au suferit în urma inundațiilor și a extins programul de la 11 țări la 21.
Comunicatul subliniază, de asemenea, angajamentul de a aduna 100 de miliarde de dolari în 2021 pentru adaptarea la schimbările climatice. „Summitul a trimis un semnal puternic că mai multe țări și companii sunt gata să ia parte activă la lupta împotriva schimbărilor climatice, de care depinde viitorul nostru, securitatea și prosperitatea. Astăzi este un pas semnificativ înainte, dar nu este suficient. Să nu uităm că până la sfârșitul secolului temperatura va crește cu cel puțin trei grade, ceea ce va fi un dezastru „, a avertizat secretarul general al ONU, António Guterres. El a adăugat că „recuperarea după pandemia de coronavirus reprezintă o oportunitate de a redirecționa economiile către o cale verde de dezvoltare”. „Prioritatea principală a ONU pentru 2021 va fi stabilirea unei coaliții cu adevărat globale pentru neutralitatea carbonului”, a spus Guterres.
Summitul privind schimbările climatice a avut loc sâmbătă în format video. Potrivit organizatorilor, la acesta au participat 75 de șefi de stat și de guvern, șefi de companii și organizații publice, care au identificat sarcini noi și ambițioase în domeniul atenuării efectelor schimbărilor climatice.