Oamenii de știință estimează că din 1950 până în 2016, mai mult de cinci milioane de tone de microfibre sintetice au fost eliberate în mediu. În prezent, 2,9 milioane tone sunt în corpurile de apă, 1,9 milioane tone – în ecosistemele terestre și 0,4 milioane tone în depozitele de deșeuri. În viitor, numărul acestor particule în mediu va crește, dar distribuția lor se va modifica: datorită echipării mașinilor de spălat cu filtre speciale. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista PLOS One.
Producția de plastic pe scară largă a început la mijlocul secolului al XX-lea, dar jumătate din tot plasticul creat vreodată a fost produs în ultimii 13 ani. Poluarea cu plastic a devenit o amenințare pentru mediu, iar fibrele sintetice, care reprezintă 14% din producția mondială de materiale plastice, joacă un rol semnificativ în aceasta. Aceste microfibre migrează de-a lungul rețelelor alimentare și se acumulează în ecosisteme de apă dulce, marine și terestre, au fost descoperite chiar în Arctica și Antarctica.
Ecologiștii indică spălarea hainelor ca fiind principala sursă a emisiilor de particule de țesături sintetice în mediu, dar încă nu a fost efectuată o evaluare cantitativă a emisiilor de microfibre din lume. Aceasta este dificil de implementat datorită numărului mare de parametri care afectează eliberarea microfibrelor (vechimea hainelor, frecvența spălării, tipul mașinii de spălat, disponibilitatea detergentului), precum și din cauza lacunelor din datele globale și a diferențelor interregionale semnificative în viața oamenilor.
Oamenii de știință conduși de Jenna Gavigan de la Universitatea din California, Santa Barbara au efectuat o cuantificare globală a eliberării microfibrelor sintetice în mediu. Pentru a face acest lucru, au folosit date din The Fiber Year 2017, PCI WoodMackenzie și resursele Orbichem Final. Autorii studiului au cuprins datele privind emisiile de microfibre, tipurile de mașini de spălat, consumul de îmbrăcăminte sintetică și calitatea instalațiilor de tratare a apei din 1950 până în 2016 în America de Nord, Europa de Vest, Europa de Est, Asia de Sud și de Sud-Est, separat China și restul lumii, care include America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Oceania.
Autorii studiului au menționat că calculele lor nu reflectă pe deplin imaginea generală, deoarece nu acoperă toate regiunile și nu iau în considerare faptul că o parte din îmbrăcămintea consumată este refolosită sau confecționată din materiale reciclate. Oamenii de știință au sugerat, de asemenea, că în viitor, numărul de microfibre sintetice care vor pătrunde în mediu va crește doar ( mulți rezidenți din țările în curs de dezvoltare nu au încă mașini de spălat, iar la spălarea manuală, mai puține microfibre sunt separate de haine), dar distribuția lor se va schimba: introducerea în exploatare a mașinilor de spălat echipate cu filtre eficiente vor reduce fluxul de microparticule în ocean și vor crește cantitatea acestora în depozitele de deșeuri solide municipale.