Climatologii britanici au descoperit că cantitatea de dioxid de carbon pe care o absorb oceanele, în studiile anterioare a fost subestimată aproape de două ori. Autorii studiilor precedente nu au ținut cont de diferența de temperatură a apei la suprafața mării și de grosimea acesteia. Un articol care descrie activitatea oamenilor de știință a fost publicat de revista științifică Nature Communications.
„În trecut, diferențele de temperatură ale apei la suprafață și în straturile oceanului nu au fost luate în considerare, dar afectează puternic solubilitatea CO2 în apă. Am ajustat calculele și am demonstrat că în ocean pătrunde în mod semnificativ mai mult dioxid de carbon decât se credea anterior. Diferența dintre estimările noi și cele vechi reprezintă 10% din volumul total al emisiilor antropice de CO2 „, – a declarat Andrew Watson unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) .
Climatologii cred că, încă din era preindustrială, apele oceanelor au absorbit aproximativ o treime din CO2 de la instalațiile industriale, mașini și alte surse similare. Acest lucru atenuează semnificativ influența umană asupra climatului Pământului. Cu toate acestea, după cum se tem oamenii de știință, acest lucru ar putea provoca schimbări dramatice în ecosistemele mării. În special, face oceanul mai cald și mai acid. Drept urmare, devine din ce în ce mai dificil pentru polipii de corali să capteze și să fixeze ioni de dioxid de carbon și calciu. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății recifelor de corali. Climatologii se tem, de asemenea, că, din cauza creșterii concentrației de CO2 în apă și a reproducerii accelerate a algelor care absorb acest gaz, proporția de oxigen din apă poate scădea.
Profesorul Watson și colegii săi au constatat că studiile anterioare au subestimat în mod semnificativ rata la care oceanele din lume absorb CO2. Au ajuns la această concluzie după un studiu detaliat al factorilor care afectează cantitatea de dioxid de carbon care se poate dizolva în hidrosfera Pământului. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au analizat datele colectate în cadrul proiectului SOCAT. Scopul său este de a cartografia distribuția CO2 în oceanele planetei.
După analiza acestor informații, climatologii britanici au ajuns la concluzia că compilatorii săi nu au luat în considerare doi parametri importanți ai solubilității dioxidului de carbon în apă – diferența de temperatură și nivelul de salinitate al apelor aproape de suprafață și adânci.
Ca rezultat, estimările volumului de CO2 care nimerește în grosimea Oceanului Mondial s-au dovedit a fi subestimate. Calculele profesorului Watson și ale colegilor săi demonstrează că, în ultimii 15 ani, apele sale au absorbit aproximativ cu 900 de milioane de tone de carbon mai mult în fiecare an decât se credea anterior. Acest lucru este echivalent cu aproximativ un sfert din emisiile anuale ale tuturor întreprinderilor industriale din lume și 10% din totalul gazelor cu efect de seră antropice.
Toate acestea sugerează că, în unele anotimpuri, aproape de două ori mai mult dioxid de carbon a pătruns în ocean. Pe de o parte, acest lucru încetinește și mai mult încălzirea globală, dar pe de altă parte, creează o amenințare suplimentară pentru flora și fauna oceanică.
Este o cale mai sigura de lupta cu CO2 si marirea O2.Noul enerjetic pur ecolojic.Detalii
+37367506641.