Convenția civilă franceză privind clima, reprezintă un grup extins de cetățeni constituiți pentru consultare în octombrie 2019, a venit duminică cu o propunere de organizare a unui referendum pe țară, pentru a introduce dispoziții privind lupta împotriva încălzirii climatice în constituție, precum și să adauge conceptul de infracțiune împotriva mediului(ecocidul). Acest lucru a fost declarat de agenția France Presse, amintind că propunerea de introducere a conceptului de ecocid în legea principală a țării a fost respinsă atât de Senat, cât și de Adunarea Națională.
După multe luni de muncă asiduă, Convenția a depus duminică 150 de propuneri care vizează îmbunătățirea ecologiei țării și a planetei. Acestea au fost transmise ministrului transporturilor și tranziției ecologice, Elizabeth Bourne. Ministrul a menționat că susține ideea organizării unui referendum. La începutul săptămânii tecute, președintele francez Emmanuel Macron în discuții cu presa a vorbit în sprijinul referendumului cu privire la o serie de probleme de mediu.
Macron se va întâlni pe 29 iunie cu 150 de cetățeni ai convenției, unde va avea loc o discuție suplimentară referitoare la propuneri. Această convenție în sine a fost convocată anul trecut la inițiativa lui Macron, după ce a început mișcarea „vestele galbene”, unde cetățenii erau nemulțumiți nu numai de situația economică și socială, ci și de situația din domeniul mediului. Liderul țării a stabilit o sarcină pentru convenție de a dezvolta măsuri care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40%.
După cum au subliniat reprezentanții forului civil, pe lângă cele două probleme principale pe care le propun să fie supuse unui referendum, convenția prezintă o serie de propuneri la discreția autorităților. Conform referendumului, se propun ca amendamentele să fie introduse în preambulul primului articol al Constituției.
Printre cele 150 de propuneri ale convenției se numără reducerea de la 130 la 110 km/h a vitezei maxime a autovehiculelor pe autostrăzi, îmbunătățirea transportului public și promovarea utilizării sale mai ample de către cetățeni, măsurile de introducere a bonusurilor în raport cu automobilele, în funcție de nivelul de poluare a mediului.
Convenția ia în considerare măsuri utile pentru promovarea închirierii de mașini pe termen lung, alocarea împrumuturilor în condiții favorabile pentru cei care cumpără mașini electrice și alte vehicule cu poluare redusă. Printre măsurile de interdicție, se propune încetarea vânzării de mașini până în 2025 ale căror emisii de dioxid de carbon depășesc 110 g / km. De asemenea, se propune interzicerea completă a accesului modelelor de vehicule poluante în zonele centrale ale orașelor.
Dezvoltatorii consideră că este necesar să se introducă restricții stricte la publicitatea mărfurilor, în mare parte legate de emisiile la scară largă de gaze cu efect de seră – în special, acest lucru se aplică publicității SUV-urilor. De asemenea, convenția consideră că este necesară introducerea unor taxe suplimentare asupra alimentelor cu un nivel ridicat de procesare, interzicerea semințelor modificate genetic și creșterea impozitelor asupra îngrășămintelor cu azot. Participanții la forum se pronunță în favoarea reducerii în jumătate a folosirii pesticidelor până în 2030, precum și a unei interdicții complete asupra celor mai periculoase dintre ele până în anul 2035. Printre alte măsuri predomină introducerea interdicțiilor privind încălzirea teraselor cafenelelor, utilizarea vitrinelor de iluminat de noapte. De asemenea, este prevăzut un impozit pe profit pentru a direcționa aceste fonduri către dezvoltarea potențialului de producție al țării.
Convenția consideră necesară crearea unui comitet special mondial, care să monitorizeze modul în care se pun în aplicare măsuri pentru a limita impactul negativ asupra climei și ecologiei planetei. În același scop, în Franța, ar trebui creată funcția de Înalt Comisar pentru Mediu.