Conform rezultatelor unui studiu realizat de specialiștii de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, aproximativ 100 de specii dispar zilnic din cauza acțiunii umane (de la braconaj la defrișare). Până în anul 2015, aproximativ 7% din speciile de nevertebrate terestre au dispărut.
Aceste cifre sunt contrare datelor oficiale, potrivit cărora doar aproximativ 800 de specii de nevertebrate din 1,3 milioane cunoscute științei sunt dispărute. Cu toate acestea, oamenii de știință parizieni explică că nimeni nu a fost angajat anterior într-un studiu detaliat al procesului de extincție a nevertebratelor. Între timp, aceste animale constituie aproximativ 99% din diversitatea speciilor de pe planeta noastră.
Pe parcursul studiului, experții au apelat la colecții muzeale, diverse baze de date și evaluări ale specialiștilor. Savanții au determinat că o zecime din două sute de specii de melci de pământ a dispărut deja – și asta în ciuda faptului că aceste nevertebrate au rate de supraviețuire relativ ridicate. În primul rând, a scăzut numărul de melci endemici răspândiți pe diferite insule.
O abordare de cercetare dezvoltată de experții francezi va ajuta la determinarea ratei de dispariție și a altor nevertebrate. Însă stoparea aceastei tendințe nu este încă cunoscută. În plus, oamenii de știință recunosc că multe specii fără nume și necunoscute vor dispărea înainte ca umanitatea să afle despre existența lor.