Ziua în care omenirea va epuiza toate resursele furnizate de planetă pentru un an, în 2020 va avea loc pe 22 august, lucru a fost anunțat de Rețeaua Global Footprint (GFN).
«Ziua datoriei eologice» demonsrează cât de mult omul a depășit ceea ce are și a împrumutat de la planetă și generațiile viitoare. Pentru a determina această zi, specialiștii GFN compară rata consumului de bioresurse de către oameni (amprenta ecologică a oamenilor) cu capacitatea de recuperare. Cu cât această zi vine mai devreme, cu atât datorăm planetei și generațiilor viitoare și invers, cu cât data se schimbă mai aproape de sfârșitul anului, cu atât datoria este mai mică.
Anul acesta a fost unul special. Oamenii nu au călătorit cel puțin două luni, nu au folosit transportul pentru a ajunge la muncă, nu au vizitat centre comerciale și de divertisment, nu au mers la cafenele și restaurante. Parcă natura ar fi trebuit să se odihnească și să se recupereze în această perioadă. Dar situația economică dificilă devine deja un motiv pentru solicitările întreprinderilor mari de a reduce cerințele de mediu. Controlul insuficient al mediului și cel climatic duce la dezastre grave.
„Nu poate fi nimic bun în impactul unei pandemii asupra naturii. Acest lucru este la fel de stresant pentru planetă ca și pentru oameni”, explică Mikhail Babenko, directorul programului Economie Verde al WWF, Rusia. „Imaginați-vă că cineva a decis să se aducă în formă cu obiectivul de a pierde kilograme cu ajutorul stresului sau al otrăvirii. Astfel de măsuri pot ajuta să devină mai suplu, dar cu siguranță nu va face bine organismului și este puțin probabil să fie pe termen lung. Situație similară este și cu ecosistemele. Numai pașii sistematici și durabili ai omenirii către natură pot fi eficienți. Nu oprirea forțată a producției, ci măsuri bine gândite și tehnologice pentru a reduce presiunea asupra mediului, nu o pierdere forțată a locurilor de muncă la întreprinderile care produc, prelucrează sau folosesc combustibili fosili, ci o tranziție în etape către sursele de energie verzi, care ulterior vor crea noi locuri de muncă: nu o reducere forțată a consumului de energie pentru producție, ci o tranziție sistemică la tehnologii energo eficiente și așa mai departe. ” Consumul uman al resurselor planetei duce la degradarea mediului, generând deșertificare, reducerea biodiversității, epuizarea stratului fertil de sol etc. Pentru a participa la reducerea datoriei față de planetă și față de generațiile viitoare, trebuie să predomine atitudini conștiente și atente față de natură și patrimonial său.