Emisiile mondiale de carbon la apogeul perioadei restrictive din timpul pandemiei coronavirusului din aprilie au scăzut cu 17%. Acest lucru este raportat de Associated Press, citând un studiu realizat de un grup internațional de oameni de știință din cadrul proiectului Global Carbon.
În special, în Statele Unite luna trecută, emisiile au scăzut cu aproximativ o treime. Cel mai semnificativ, această cifră a scăzut, în special, în California. În același timp, în India, emisiile de CO2 au scăzut cu 26%, în Europa – cu 27%. În China, în februarie a fost înregistrată o reducere de aproape cu un sfert a emisiilor – atunci când țara a luat numeroase măsuri pentru a reduce răspândirea coronavirusului.
Potrivit oamenilor de știință, nivelul emisiilor pentru acest an va fi cu 4-7% mai mic decât în 2019. Acest indicator va depinde de cât timp vor fi aplicate măsurile restrictive. Deci, dacă măsurile cele mai stricte rămân în vigoare pe tot parcursul anului, atunci reducerea va fi de 7%, dacă aceste măsuri vor fi eliminate în viitorul apropiat, această cifră va fi de 4%. Cercetătorii au observat că, pe fondul ridicării unor restricții, nivelul emisiilor de CO2 până la 30 aprilie în lume a crescut cu 3,3 milioane de tone pe zi.
Oamenii de știință consideră că dacă țările ar adera la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul lunii aprilie, nu numai în timpul pandemiei, ci timp de câteva decenii, atunci, ca urmare, ar fi posibil să se evite încălzirea planetei cu 1,9 grade Celsius. Studiul afirmă că aproape jumătate din reducerile de emisii au provenit dintr-o scădere a utilizării transportului, în special a mașinilor și a camioanelor. Doar 10% din reducerea totală a emisiilor este reprezentată de o scădere a traficului aerian.
Anterior, oamenii de știință din diferite țări au efectuat deja studii similare și au înregistrat o îmbunătățire a calității aerului din cauza restricțiilor impuse pentru a combate coronavirusul, inclusiv transportul și funcționarea întreprinderilor industriale.
La sfârșitul lunii aprilie, Centrul pentru Cercetări Energetice și Aerului Curat (CREA) a declarat că îmbunătățirea calității aerului datorită măsurilor restrictive a dus la scăderea ratei de deces în Europa de boli cauzate de poluarea aerului. Conform estimărilor centrului, datorită reducerii emisiilor atmosferice dăunătoare în țările europene, în aprilie a fost posibil să se evite aproximativ 11 mii de decese din cauza bolilor asociate cu o calitate precară a aerului. Cele mai mari rate de decese evitate au fost înregistrate în Germania, Marea Britanie, Italia, Franța și Spania.