Șefii a 155 de companii mari cu un capital cumulat de 2,4 trilioane de dolari și cinci milioane de angajați au semnat un apel către liderii mondiali, cerând, atunci când se recuperează după pandemie, să țină cont de recomandările oamenilor de știință în lupta împotriva schimbărilor climatice și să ia măsuri pentru a menține creșterea temperaturii în limita de 1,5 grade Celsius.
Printre semnatari se află șefii unor companii mari precum: Bayer, Colgate Palmolive Company, H&M Group, Hewlett Packard Enterprise, Nestlé etc. În istoria luptei împotriva schimbărilor climatice, aceasta este cea mai mare inițiativă publică venită din partea șefilor de companii. A apărut într-o perioadă în care umanitatea se afla la răscruce: o pandemie a provocat o criză economică pe scară largă, care necesită pași fără precedent, iar guvernele adoptă pachete de miliarde de dolari pentru a stimula economia. Aceste inițiative au coincis și cu termenele limită de depunere a planurilor naționale pentru climă, solicitate prin Acordul privind clima de la Paris.
În săptămânile următoare, se așteaptă ca câteva dintre cele mai mari economii să ia decizii cheie legate de programele de redresare economică. Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit în mod repetat despre necesitatea de a profita de criză pentru a schimba fundamental atitudinile față de natură și a trece la o economie verde. 155 de companii mari care au făcut un apel similar s-au schimbat sau intenționează să apeleze la metode de producție ecologice și să reducă emisiile în atmosferă.
Prin semnarea apelului, aceștia și-au reafirmat din nou angajamentul față de acest obiectiv, solicitând guvernelor, în cazul adoptării unor decizii privind redresarea economică, să se concentreze pe datele științifice. Acest lucru, după cum au menționat reprezentanții marilor companii, va proteja împotriva șocurilor viitoare și a dezastrelor naturale, va crea locuri de muncă, va reduce emisiile nocive în atmosferă și va asigura un aer curat.
De asemenea, apelul subliniază faptul că, deși principalele decizii sunt luate de guvernul unei anumite țări, reformele sociale și economice nu pot fi realizate fără cooperarea cu alți membri ai comunității internaționale.
„Pentru a depăși criza complexă cu care ne confruntăm, trebuie să ne unim forțele pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a declarat Lila Carbassi, purtătorul de cuvânt al Pactului Global al ONU.