În plină pandemie de coronavirus au fost publicate mai multe studii referitoare la impactul deșeurilor medicale(în special a măștilor și mănușilor folosite) asupra mediului și modalitatea lor de stocare. Asociația Obștească «EcoContact» vine cu o nouă abordare, cu un studiu ce răspunde la întrebarea: Cât de periculoși pot fi dezinfectanții pentru mediu și pentru sănătate?
Studiul respectiv este elaborat de către echipa EcoContact împreună cu reprezentanții domeniului științific. Ținând cont de multitudinea mărcilor de dezinfectanți, prezenți și mai mult pe piața autohtnă în ultimul timp, studiul dat a devenit un ghid practic pentru populație în alegerea unui dezinfectant prietenos cu mediul dar și cu sănătatea.
Potrivit specialiștilor alegerea dezinfectantului nu trebuie să fie una arbitrară sau în dependență de preț, dar în calitate de consumatori finali e necesară documentarea referitoare la tipul pericolului și nivelul expunerii, pentru a diminua riscul și impactul asupra mediului și sănătății organismelor vii. Studiul trece în revistă principalele substanțe și riscuri la care ne supunem atunci când folosim unii dezinfectanți, și care sunt urmările pentru mediul ambiant. O atenție aparte este atrasă și asupra ambalajelor dezinfectanților. Tot aici sunt prezente simbolurile chimice și semnificația acestora, care trebuie să se regăsească pe etichetele produselor de igienă din comerț.
Rezumatul studiului poate fi accesat aici: https://www.ecocontact.md/wp-content/uploads/2020/04/Pozitie_Dezinf_28.04_F.pdf