Oceanologii au descoperit o cantitate semnificativă de microplastic în gheața antarctică. Concentrația sa este de câteva ori mai mare decât în Oceanul Arctic, ceea ce ne obligă să reconsideram imaginea poluării din regiune și vorbește în favoarea faptului că regiunea Antarctică are propria sursă de microplastic, de exemplu, traficul comercial. Studiul este publicat în Marine Pollution Bulletin.
Anna Kelly de la Universitatea din Tasmania și colegii săi au decis să studieze poluarea cu microplastic a gheții antarctice. O caracteristică puțin cunoscută a stratului de gheață de la Polul Sud este sezonalitatea, 80 la sută din acesta se topește și îngheață în timpul anului, ceea ce accelerează pătrunderea materialelor din oceane. Studiul s-a bazat pe materialul extras în anul 2009 la stația australiană Casey. Membrii expediției au îmbrăcat costume de protecție pentru a nu contamina eșantioanele, au forat o sondă, au extras o doză mică de gheață și au ambalat-o într-o pungă din plastic multistrat. După aceea, proba a fost livrată în laborator, păstrată în congelator la minus optsprezece grade.
În laborator, proba a fost topită, iar toți oamenii de știință au purtat costume de protecție din bumbac pur. Înainte de a trece la spectroscopie, a fost necesară curățarea probelor de material biologic. Apa topită a fost trecută printr-un filtru subțire care reține aproape toate particulele. Apoi filtrul a fost curățat de biomasă folosind peroxid de hidrogen și alcool, și apoi examinat folosind spectroscopie în infraroșu (FTIR). Cercetătorii au obținut următoarele rezultate: în aproximativ un litru de apă topită din gheața antarctică, au fost detectate 96 de particule de microplastice, dintre care au dominat polietilena, polipropilena și nylonul.(Fig.1)
Dimensiunile microplasticului au variat între 20 și 325 microni, și doar zece la sută au avut un diametru mai mare de 200. Concentrația detectată este de aproximativ trei ori mai mare decât în apele din jurul Antarcticii, ceea ce schimbă imaginea efectului microplasticului asupra regiunii. Cercetătorii sugerează că o astfel de poluare la scară largă este asociată cu o sursă locală, de exemplu, traficul comercial de nave, în timp ce, de exemplu, microplasticul arctic este transportat de către curenți.