Oamenii de știință au descoperit că partea rusească din Marea Barents este puternic poluată cu microplastice. Concentrația este comparabilă cu cele mai poluate zone ale Pământului. Despre aceasta a comunicat agenției rusești TASS Anna Vesman, cercetătoare la Institutul de Cercetări Arctice și Antarctice al Roshydromet (AARI, Sankt Petersburg).
„În 2018 am preluat probe lângă Novaya Zemlya, iar în vara 2019 am preluat probe în vestul mării, mai aproape de Svalbard. A existat o diferență foarte mare: la Spitsbergen s-au înregistrat 10 mii de particule pe km2, în timp ce la Novaya Zemlya concentrația a ajuns la 1 milion particule pe km2. Pentru comparație: în zonele subtropicale ale oceanului, în care micro-plasticele formează insule întregi, concentrația este de 1,3 milioane de particule pe km2.
În fiecare an, aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în apele uzate și la depozitele de gunoi, majoritatea microbilor din sol nu le pot descompune. Drept urmare, acestea rămân intacte timp de zeci sau chiar sute de ani. Când acest gunoi nimerește în oceane, este adunat în grămezi uriașe, asemănătoare cu așa-numitul „marele punct de gunoi” din Oceanul Pacific.
După cum arată observațiile oamenilor de știință, aceste particule nu rămân în apă mult timp, se pare că organismele marine le consumă. O persoană, după cum au descoperit cercetătorii canadieni în urmă cu un an, în fiecare an înghite în medie aproximativ 40-60 de mii de microparticule de plastic. Dimensiunea lor este de la 0,3 la 5 mm. Aceste particule amenință starea mediului, acumulându-se în organele interne ale organismelor vii și cauzând diverse boli.
Potrivit lui Wesman, acum nu există suficiente date pentru a crea imaginea generală a poluării arctice cu microplastic, deoarece această regiune abia a început să fie studiată. Primele expediții, ale căror planuri includ studiul microplasticilor, au avut loc în 2014-2015. La moment, cele mai poluate mări din vestul Arcticii sunt Barents și Groenlanda. „În aceste zone are loc circulația oceanică, iar Golfstream-ul se îndreaptă spre nord prin două ramuri. Una se transformă în Marea Barents, a doua ajunge între Spitsbergen și Groenlanda. Curentul transportă apa în zona arctică dincolo de coastele dens populate ale Europei și Americii, a precizat experta.