Liderii țărilor UE au convenit că Europa nu va avea impact asupra climei până în anul 2050. În cadrul summitului, de la Bruxelles (12-13 decembrie), reprezentanții țărilor UE au reușit să ajungă la un acord, deși discuția a durat mai mult de șase ore. Cea mai mare dispută a fost legată de energia nucleară. Președintele francez, Emmanuel Macron, a susținut că fiecare țară are dreptul să stabilească modul de obținere a energiei, iar alți lideri de țară, inclusiv cancelarul german Angela Merkel sunt siguri că trebuie de renunțat la centralele nucleare.
Șeful Consiliului European, Sharles Michel, a scris pe Twitter că, în timpul summitului liderilor Uniunii Europene, a fost posibil să se ajungă la un acord asupra tranziției la neutralitatea climatică până în 2050.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că „a asigurat eliberarea de neutralitatea climatică până în 2050” pentru țara sa în timpul „negocierilor dificile” la summitul liderilor UE.
Potrivit acestuia, s-a promis finanțare generoasă pentru țările „ mai problematice” pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili. În același timp, UE a recunoscut energia nucleară ca admisibilă, dar „optează activ” pentru reducerea emisiilor. Polonia este una dintre țările Uniunii Europene care depinde în mare măsură de industria cărbunelui pentru producția de energie.
Potrivit Spiegel, pe lângă Polonia, Republica Cehă și Ungaria și-au exprimat îngrijorarea pentru neutralitate până în 2050, deoarece toate cele trei țări au rezerve mici de cărbune curat. Statele au insistat pe sprijinul financiar, deoarece respingerea cărbunelui în producția de energie electrică poate fi „deosebit de costisitoare” pentru ei.
Reamintim, în ajunul discuțiilor despre climă de la Madrid, UE a introdus programul New Green Deal, care implică înăsprirea reglementării de mediu în UE și măsuri pentru a sprijini realizarea accelerată a neutralității carbonului.
Neutralitatea climatică înseamnă reducerea la zero a influenței factorilor economici asupra climei.
Între timp, Banca Europeană de Investiții, în cadrul unei reuniuni a consiliului de administrație din 14 noiembrie, a decis să înceteze finanțarea proiectelor legate de combustibilii fosili. Aceasta se va face la sfârșitul anului 2021.