Un grup internațional de savanți a stabilit că nivelul gazului cu efect de seră puternic – trifluorometan (hidrofluorocarbon-23, HFC-23) crește în atmosfera Pământului, în ciuda faptului că producția sa a fost stopată aproape complet în anul 2017. O nouă amenințare la eforturile de prevenire a catastrofelor climatice este raportată într-un comunicat de presă pe Phys.org.
O tonă de emisii de trifluormetan este echivalentă cu peste 12 mii tone de dioxid de carbon. Acest gaz nu are aproape nicio utilizare industrială, dar se formrază ca urmare a producerii unei alte substanțe chimice utilizate pe scară largă în sistemele de răcire în țările în curs de dezvoltare. În 2015, India și China, principalii contribuabili de HFC-23, și-au anunțat intenția de a reduce emisiile de gaze, iar în anul 2017, guvernele acestor țări au raportat că au eliminat producția lor aproape complet.
Oamenii de știință se așteptau că între anii 2015 și 2017, concentrația de HFC în atmosfera Pământului va începe să se micșoreze. Cu toate acestea, un nou studiu a stabilit că conținutul de gaz a crescut efectiv, atingând niveluri record în anul 2018.
Potrivit cercetătorilor, cauza creșterii pot fi emisiile din China și India, care, de fapt, nu au finalizat atât de mult programul de eliminare a trifluormetanului, după cum au anunțat anterior. Dacă promisiunile ar fi fost îndeplinite, atunci pentru anii 2015-2017, ar putea fi evitată creșterea nivelului de gaze cu efect de seră, echivalentă cu emisiile de dioxid de carbon ale Spaniei pentru aceeași perioadă.