„Ne-am pomenit într-o groapă adâncă, dar continuăm să o săpăm” – așa a rezumat secretarul general al ONU reacția omenirii la schimbările climatice, Antonio Guterres a avertizat că, prin creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, umanitatea se apropie de punctul de neîntoarcere. El a cerut să se profite de oportunitățile existente pentru a evita o catastrofă climatică.
Această întâlnire a părților la Convenția ONU privind schimbările climatice are loc într-un moment dificil și în mare măsură decisiv. Astăzi este deja evident că, chiar dacă țările își îndeplinesc propriile angajamente asumate în anul 2006 la summitul de la Paris, obiectivul – menținerea creșterii temperaturii globale cu 1,5 grade – nu va fi atins. Întrebarea este dacă există reală posibilitate de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră către anul 2030 cu 40% precum și reducerea la zero a emisiilor până la jumătatea secolului. În timp ce umanitatea se mișcă constant pe o cale care va duce la o creștere a temperaturii cu 3 grade și mai mult, iar acest lucru, după cum spun oamenii de știință, poate duce la faptul că anumite părți ale planetei devin nelocuite.
„De zeci de ani, oamenii s-au luptat cu planeta, iar acum planeta răspunde”, a declarat secretarul general al ONU în deschiderea summit-ului de la Madrid. Antonio Guterres a subliniat că schimbările climatice nu mai sunt o problemă pentru viitorul îndepărtat, astăzi amenință umanitatea. „Oamenii se trezesc”, a spus șeful ONU. „Tinerii preiau poziția de lider și se mobilizează.” Tot mai multe orașe, instituții financiare și companii se angajează să atingă „obiectivul 1.5”. Acest lucru a fost demonstrat clar în cadrul summitului climatic, care a fost inițiat de secretarul general în septembrie la New York.
La final Antonio Guterres a adăugat că este necesar să fie îndeplinită promisiunea de a aloca 100 de miliarde de dolari anual pentru țările sărace cu scopul de a face față consecințelor schimbărilor climatice .