Balenele și fitoplanctonul pot reduce efectul de seră la aproape zero. Acestea consumă cantități uriașe de dioxid de carbon și emit mai mult oxigen decât toate celelalte surse de pe planetă. Și după cum a arătat un nou studiu, o creștere a populației de balene cu câteva procente poate avea un efect mai tangibil asupra planetei decât, de exemplu, plantarea a miliarde de copaci.
Balenele albastre, cenușii, groenlandeze și cu cocoașă consumă aproximativ 30 de tone de dioxid de carbon în viața lor, care chiar după moartea animalului rămâne sub formă de carbon solid și este prelucrat de ecosistemul oceanic fără a dăuna planetei, au descoperit oamenii de știință. Pentru comparație, un arbore în 10 ani absoarbe în medie mai puțin de 250 de kilograme de dioxid de carbon. Mai mult: în timpul vieții, balenele satura apa cu deșeuri bogate în azot și fier, stimulând astfel creșterea fitoplanctonului. Aceste creaturi microscopice asigură astăzi cel puțin 50% din tot oxigenul din atmosfera noastră și consumă aproximativ 37 de miliarde de tone metrice de dioxid de carbon – aproximativ 40% din tot dioxidul de carbon produs de om. Efectul este egal cu productivitatea a 1,7 trilioane de copaci – adică funcționează ca patru păduri amazoniene, care sunt numite în mod obișnuit plămânii planetei. Datorită balenelor, chiar și o creștere cu un procent a productivității fitoplanctonului va face posibilă „preluarea” a sute de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce echivalează cu apariția a două miliarde de copaci maturi noi.
Cantitatea fitoplanctonului în oceane ar putea fi mult mai mare, dar în apele calde îi lipsește pentru dezvoltare azotul și fosforul, iar în regiunile reci – fierul. Acolo unde există multe balene, această problemă nu există și este prezent mult mai mult plancton.
După câteva decenii de vânătoare industrială, populația de balene a scăzut cu 75 la sută. După cum au calculat oamenii de știință, dacă revenim la volumul populației înainte de această perioadă, animalele sunt capabile să reducă conținutul de dioxid de carbon cu 1,7 miliarde de tone pe an. Este adevărat că acest lucru va necesita mai mult de 30 de ani de eforturi din partea întregii comunității mondiale.