„Majoritatea oamenilor pot numi mamifere sau păsări care au dispărut în secolele recente, dar puțini vor enumera plante nou-dispărute”, susține un articol din Journal of Nature Ecology & Evolution.
Alice Humphreys, biolog de la Universitatea din Stockholm (Suedia), și colegii ei, care sunt serios îngrijorați de starea plantelor de pe planeta noastră, prezintă în lucrarea lor „o analiză globală a dispariției lor”.
Studiul arată o imagine mixtă: numărul de specii dispărute este mult mai mare decât se credea anterior – aproape 600 de specii. Dar așa-numita rată de extincție este mai mică decât credeau specialiștii în botanică. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că speciile de plante dispar mai repede decât ar trebui acest proces să aibă loc în mod natural. În fiecare an în ultimii 250 de ani, 2-3 specii de plante au dispărut pentru totdeauna.
„În total, documentăm 571 specii de plante care nu sunt enumerate în Cartea Roșie ca fiind dispărute”, se spune în articol. Această cifră pare mică, având în vedere că în lume există 335 000 de specii de plante. Dar Humphreys și echipa ei demonstrează că numărul de plante cu sămânță dispărute este de peste patru ori mai mare decât cel indicat anterior în Cartea Roșie.
Pe de altă parte, au fost capabili să demonstreze că multe plante considerate dispărute încă există și se dezvoltă undeva. Multe dintre speciile recent descoperite sunt anuale – „ele nu sunt întotdeauna detectabile și prin urmare, sunt eronat raportate ca dispărute”. Semințele lor, care au rămas mult timp în sol, ar putea să germineze din nou undeva, de exemplu, pe insule izolate din tropicele umede. Acest lucru nu este deosebit de surprinzător, deoarece multe specii de plante s-au adaptat la condițiile de viață din aceste regiuni.
„Îndemnăm botaniștii să colecteze date despre densitatea speciilor, a numărului de plante și implicarea populației locale în identificarea biodiversității lipsă”, se spune în ultimile rânduri din articol. „Aceste eforturi vor îmbunătăți înțelegerea noastră cu privire la situația actuala a speciilor pe cale de dispariție și va contribui la planificarea unor acțiuni viitoare pentru a le proteja”.