Utilizarea regulată a ciupercilor reduce probabilitatea de afectare a memoriei și a problemelor de vorbire la vârste înaintate.
Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de oameni de știință din Singapore, conform cercetărilor, ale căror rezultate sunt promovate de BBC Broadcasting Corporation.
Mai mult de 650 de personae, cu vârsta de peste 60 de ani au participat la experimentul dat. Timp de șase ani, specialiștii de la Universitatea Națională din Singapore au monitorizat modificările în starea lor de sănătate, în funcție de numărul de ciuperci mâncate. În plus, subiecții au fost supuși unor teste speciale menite să determine nivelul abilităților intelectuale. Rezultatele au arătat că consumul regulat de ciuperci îmbunătățește semnificativ activitatea creierului, sporind viteza de gândire.
Oamenii de știință au descoperit că voluntarii care au mâncat mai mult de doua porții de ciuperci pe săptămână au fost cu 50% mai puțin probabil să sufere de diverse probleme legate de pierderea memoriei, articularea discursului, concentrarea și orientarea în spatiu, în comparație cu persoanele care rareori au inclus acest produs în dieta lor.
O porție a constituit în medie 150 g de produs. Iubitorii de ciuperci au prezentat, de asemenea, performanțe mai bune atunci când au trecut diverse teste și o rată mai mare de a găsi răspunsurile corecte la întrebările adresate. Principalul motiv, conform experților, constă într-un element unic ergothioneine – un antioxidant natural cu efect antiinflamator, care se găsește în cantități mari în ciuperci. Are un efect pozitiv asupra creierului, sporind funcția de protecție a corpului. În plus, ciupercile sunt, de asemenea, bogate în alți nutrienți și minerale importante, inclusiv vitamina D, seleniu și spermidine, care protejează celulele sistemului nervos de deteriorare.
„Există mulți factori care contribuie la dezvoltarea demenței. Potrivit unor estimări, până la o treime din cazuri pot fi preîntâmpinate prin schimbarea stilului de viață, inclusiv dieta”, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul James Pickett.
Pentru a menține sănătatea bună și a reduce riscul de a dezvolta diverse boli la vârstnici, medicii recomandă includerea mai multor ciuperci, fructe și legume în dietă, precum și reducerea consumului de sare și zahăr, menținerea unui stil de viață activ, rentnțarea la fumat și la consumul excesiv de alcool.