Cercetătorii de la Universitatea Columbia au studiat efectele fenomenelor meteorologice extreme pe termen scurt, cum ar fi inundațiile și seceta, asupra capacității plantelor și solului de a absorbi dioxidul de carbon. Ei au concluzionat că, pe măsură ce impactul antropic asupra climatului crește, această capacitate se va diminua, ceea ce va accelera schimbările climatice și va accentua consecințele acestora, transmite Motherboard.
Pentru a analiza productivitatea netă a biomului (cantitate egală cu cantitatea de carbon absorbită de plante și sol a unei zone climatice, minus dioxidul de carbon „pierdut“ din cauza incendiilor forestiere și a exploatării forestiere) oamenii de știință au folosit patru modele de climă. Ei au acordat o atenție deosebită modului în care indicatorii sunt afectați de cantitatea de umiditate din sol. Drept urmare, s-a dovedit că schimbările bruște ale nivelurilor de umiditate au început să afecteze în negativ abilitatea plantelor de a absorbi CO2 și conform previziunilor în timp, cantitatea de dioxid de carbon absorbită de către plante se va micșora. Profesorul Pierre Gentin, autorul principal al studiului, a afirmat că dacă nu s-ar produce secete și valuri de căldură în secolul următor, continentele ar putea stoca aproape de două ori mai mult carbon decât sunt acum.
El a adăugat că dacă gradul de umiditate a solului va continuă să scadă productivitatea biomului în ritmul actual, solul va începe să absoarbă nu mai mult, dar mai puțin dioxid de carbon până la mijlocul secolului. Acest lucru va duce la o creștere accentuată a concentrației de CO2 în atmosferă și la accelerarea încălzirii globale. De asemenea, omul de știință a subliniat necesitatea alocării mai multor resurse pentru a studia reacția plantelor la deficitul de apă și includerea ulterioară a acestor rezultate în modele climatice.
„Cu toții trebuie să acționăm acum pentru a evita consecințele grave ale schimbărilor climatice”, a spus el. Aproximativ 40 miliarde de tone de CO2 sunt emise anual în atmosferă, iar aproximativ 50% din aceste emisii sunt absorbite de către plante. În prezent, necesitatea de a absorbi cantități mari de dioxid de carbon conduce la înălbirea coralilor și acidificarea oceanelor.
O creștere a temperaturii este asociată cu o creștere semnificativă a mortalității. Astfel potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 92 mii de oameni vor muri până în anul 2030, iar până în anul 2050-250000. Africa Subsahariană, America Latină și Asia de Sud și de Sud-Est vor suferi cele mai mari pierderi.