Din cauza căldurii extreme cauzate de încălzirea globală, vacile italiene sunt stresate și produc mai puțin lapte. Acest lucru afectează calitatea și volumul brânzeturilor produse în regiunea Apeninilor, potrivit The New York Times.
Printre alte brânzeturi aflate în pericol se numără mozzarella, burrata, scamorza, ricotta și provolone. Fermierii italieni sunt forțați să dezvolte noi soiuri de brânză care necesită mai puțin lapte pentru a se adapta la schimbările climatice.
Producătorii de brânzeturi spun că declinul calității laptelui a devenit din ce în ce mai vizibil în ultima vreme. Laptele provenit de la vacile stresate se coagulează mai rar și durează mai mult să se coaguleze.
Oamenii de știință observă că, în funcție de sensibilitatea lor la căldură și umiditate și de gradul de creștere a temperaturii, producția de lapte a vacilor poate scădea cu între 3 și 30%. Căldura degradează, de asemenea, nivelurile de proteine și grăsimi din lapte, ceea ce are un impact direct asupra calității brânzei.
Conform statisticilor, producția de lapte de vacă în Italia este în scădere din cauza căldurii verii. Din 2022 până în 2024, producția de lapte a scăzut în medie cu 17,2% între martie și septembrie, mai mult decât scăderea medie de 15,5% pentru aceleași luni din ultimii trei ani.
Creditorii de lactate funcționează cu o rentabilitate scăzută, așa că nu ar fi nevoie de o scădere dramatică pentru a crea ceea ce economiștii numesc o „apocalipsă a lactatelor”. Vacile sunt adesea acuzate că contribuie la schimbările climatice prin eructațiile de metan, dar în acest caz, ele sunt victimele acestora.
În Italia, reducerea aprovizionării cu lapte se adaugă la o serie de probleme pentru fermieri, cum ar fi creșterea facturilor la energie și furaje. Aproape una din zece ferme de lactate din Italia este în pericol de închidere.
Pentru a combate efectele căldurii, unii fermieri folosesc sprinklere cu apă și aparate de aer condiționat. Acestea sunt pornite în grajduri chiar și atunci când temperaturile scad la 20 de grade Celsius. Cercetările arată că vacile pot începe să experimenteze stres termic chiar și la aceste niveluri. Experții au remarcat că aceste contramăsuri au un potențial limitat – pot atenua impactul negativ al căldurii cu maximum 50%.
Reamintim că în această vară, Regatul Unit a înregistrat temperaturi record. Drept urmare, solurile din Yorkshire, unde pasc vacile, s-au transformat în prerii arse de soare. Proprietarii de turme își hrăneau vacile din rezervele de iarnă și își calculau pierderile.
Probleme au apărut și pentru vinul francez în acest an. Valurile de căldură, seceta și incendiile rezultate au provocat pagube semnificative podgoriilor locale. Cel mai mare incendiu din ultimii 70 de ani a distrus peste 17.000 de hectare de podgorii și alte terenuri agricole.