Până la sfârșitul secolului XXI, aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume s-ar putea confrunta cu o lipsă acută de apă dulce din cauza debitului redus al râurilor — aceasta este prognoza alarmantă a unui grup internațional de oameni de știință. Rezultatele studiului lor, realizat la Universitatea Northeastern (SUA), au fost publicate în revista npj Climate and Atmospheric Science.
Lucrarea a utilizat unul dintre cele mai avansate modele climatice — CMIP6, care ia în considerare procesele fizice complexe de pe uscat, din atmosferă și oceane și lucrează cu o rezoluție spațială ridicată (100 km în loc de 500 în generația anterioară). Oamenii de știință au modelat viitorul resurselor de apă pentru 30 dintre cele mai mari bazine hidrografice ale lumii, inclusiv Amazonul, Gangele, Nilul, Congo și Brahmaputra.
Conform rezultatelor, în 40% din aceste bazine, volumele debitelor râurilor ar putea scădea cu aproape jumătate, ceea ce va reduce semnificativ disponibilitatea apei pentru populație. Un astfel de deficit ar afecta aproximativ 850 de milioane de oameni, de trei ori mai mult decât estimările anterioare.
Cercetătorii subliniază faptul că debitele râurilor joacă un rol esențial în furnizarea apei potabile, funcționarea hidrocentralelor și irigarea terenurilor agricole. Chiar și o mică reducere a volumelor ar putea duce la consecințe sociale și economice grave.
Oamenii de știință au modelat, de asemenea, cinci scenarii climatice diferite, de la cel mai problematic la cel mai ecologic. În condiții de reducere radicală a emisiilor și de „înverzire” a economiei, numărul persoanelor care se confruntă cu lipsuri de apă ar putea scădea la 500 de milioane, dar chiar și în acest caz, amenințarea rămâne mare.
Autorii studiului subliniază că munca lor ar trebui să ajute factorii de decizie și managerii de apă să se pregătească din timp pentru posibilele impacturi ale schimbărilor climatice și să ia decizii informate. De asemenea, aceștia solicită o accelerare a eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atenua o viitoare criză a apei.