În Republica Moldova a fost organizat primul program de formare profesională dedicat auditului energetic în sectorul transporturilor. 21 de specialiști în transport, energetică și alte ramuri conexe au absolvit cursul care a avut loc în perioada 30 iunie – 4 iulie 2025. Programul de instruire a fost desfășurat de Universitatea Tehnică a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu susținerea PNUD și a Guvernului Danemarcei.
Auditul energetic în sectorul transporturilor reprezintă un domeniu nou pentru Republica Moldova, spre deosebire de cel al clădirilor și industriei, unde există deja o comunitate activă de specialiști. Astfel, până în prezent, în sectorul transporturilor nu a fost realizat niciun audit energetic.
„Necesitatea a apărut odată cu apariția noilor reglementări care prevăd obligativitatea efectuării auditului energetic de către întreprinderile mari. Aceste companii nu dețin doar clădiri, ci și procese tehnologice complexe, flote auto extinse. Prin urmare, este important ca auditorii energetici să aibă o înțelegere complexă a tuturor acestor componente, pentru a evalua consumul de energie în mod integrat”, a menționat Irina Țerigradean, Șefă Direcție conformitate politici în domeniul eficiență energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă, Centrul Național pentru Energie Durabilă.
Dincolo de cadrul legal, necesitatea formării auditorilor în domeniu este justificată de realitățile economice și de mediu. Sectorul transporturilor este responsabil pentru aproximativ 30% din consumul final de energie al Republicii Moldova și reprezintă una dintre principalele surse de emisii poluante.
„La etapa actuală sunt peste 1,3 milioane de vehicule înregistrate în Republica Moldova, iar consumul de energie în transport este influențat de o multitudine de factori – de la tipul de combustibil și starea tehnică a vehiculului, până la infrastructură sau chiar culoarea caroseriei. Este un sistem deschis, dinamic, în care peste 50 de variabile acționează simultan. De aceea, evaluarea eficienței energetice în domeniu necesită o abordare riguroasă și bine fundamentată, ceea ce am urmărit să dezvoltăm în cadrul acestui curs”, a explicat Valeriu Lungu, conferențiar
universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei și formator în cadrul cursului.
Pe lângă partea teoretică, participanții la instruire au analizat diverse studii de caz, iar la final au făcut și un raport de audit energetic.
„Am fost pasionată de eficiența energetică încă din studenție, iar acest curs a fost mult așteptat. Eram foarte nerăbdătoare. Cred că am fost prima care s-a înscris”, spune Irina Vasiliev, una dintre absolventele cursului, cercetătoare științifică la Institutul de Energetică al UTM. Deși deține deja o calificare în audit energetic pentru clădiri, încă din 2015, Irina a dorit să își extindă aria de expertiză. „Acest domeniu are potențial semnificativ de reducere a consumului și a emisiilor. Vreau ca munca mea să contribuie la tranziția energetică și la transformări reale, prin audituri temeinice, inclusiv recomandări care pot fi aplicate eficient în practică”, a menționat Irina.
Un alt absolvent al programului este Valeriu Meșina, antreprenor și fondator al unei companii specializate în automatizări și soluții integrate pentru eficiență energetică. Cu experiență în mai multe domenii conexe, Valeriu consideră extinderea calificării în sectorul transporturilor o evoluție naturală a activității sa: „Dețin deja autorizații pentru audit energetic în clădiri, industrie și iluminat public, iar această certificare completează portofoliul de servicii pe care le ofer. Cererea este în creștere, în special datorită obligațiilor legale pentru întreprinderile mari și cerințelor stricte impuse de mecanismele de finanțare – unde auditul este o condiție de bază”.
Conform Registrului electronic al auditorilor energetici gestionat de CNED, în prezent sunt înregistrați:
- 108 auditori la categoria clădiri;
- 59 la categoria industrie;
- 34 în domeniul transportului.
Acest lucru a fost posibil datorită absolvirii programului de masterat în energie și mediu, fie prin finalizarea cursurilor specializate, cum este acesta.
Anterior, PNUD și partenerii de dezvoltare au susținut eforturile de consolidare a domeniului eficienței energetice. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene a fost desfășurat un program de instruire a formatorilor pentru auditorii energetici în sectorul industrial. De asemenea, au fost donate echipamente Universității Tehnice a Moldovei, care ajută la instruirea studenților și viitorilor auditori energetici. Totodată, cu sprijinul Danemarcei, anul acesta au fost organizate două sesiune de instruire a auditorilor energetici în sectorul industrial, absolvite de 29 de persoane.
Totodată, UE și PNUD au susținut elaborarea auditurilor energetice pentru 25 de blocuri din orașele Chișinău, Bălți, Strășeni și Ceadîr-Lunga, mai multe case de tip familial și 6 spitale raionale, în baza cărora au fost realizate proiecte de eficientizare energetică. Astfel, au fost create condiții mai bune pentru locatari și pacienți, dar și au fost reduse facturile la serviciile comunale.
Prin asemenea inițiative, PNUD își propune să contribuie la tranziția către un sistem energetic mai sustenabil, securitate energetică sporită și dezvoltare durabilă.
Sursa:undp.org