Savanții: Clima se schimbă mai repede decât se pot adapta pădurile la ea

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Syracuse după ce au analizat peste o jumătate de milion de ani de istorie pe baza polenului extras din sedimentele lacurilor. Studiul a fost publicat în revista Science.

Principala concluzie: populațiile de copaci au nevoie de 100 până la 200 de ani pentru a răspunde la schimbările climatice. Pentru o lume care se încălzește rapid, acestea sunt vești proaste.

„Știam că există un decalaj între schimbările climatice și răspunsul copacilor. Dar aceasta este prima dată când am putut măsura acest lucru atât de precis”, a declarat David Fastovich, conducătorul studiului.

Oamenii de știință au folosit analiza spectrală, o tehnică mai frecvent utilizată în fizică, pentru a potrivi schimbările populațiilor de copaci cu fluctuațiile climatice la diferite scări de timp: de la decenii la milenii.

Rezultatele au arătat că copacii răspund la schimbările climatice cu o întârziere catastrofală. De exemplu, dacă o regiune se încălzește astăzi, o restructurare semnificativă a pădurilor nu va avea loc decât în ​​secolul următor.

De ce este important: Clima se schimbă deja prea repede, iar „restructurarea” lentă a pădurilor le pune în pericol supraviețuirea. Fără ajutorul uman, ecosistemele ar putea să nu aibă timp să se adapteze.

O posibilă soluție este „migrația asistată”, în care speciile de copaci cu climă caldă sunt plantate la latitudini mai nordice. Acest lucru ar putea ajuta pădurile să supraviețuiască încălzirii rapide.

 „Există o diferență uriașă între viteza cu care se schimbă clima și viteza cu care copacii pot reacționa”, spune Fastovich. „Sunt necesare intervenții inteligente, pe termen lung, dacă vrem să păstrăm pădurile cu care suntem obișnuiți.”

Acest studiu este un semnal de alarmă: ritmurile naturii nu reușesc să țină pasul cu schimbările umane, iar fără strategii științifice de adaptare, viitorul pădurilor este pus sub semnul întrebării.