Miniștrii Energiei și Agriculturii și Industriei Alimentare, Dorin Junghietu și Ludmila Catlabuga, s-au întâlnit luni cu mai mulți antreprenori agricoli din localitatea Costești, fiind puse în discuție, printre altele, subiecte legate de valorificarea energiei regenerabile.
Agricultorii au fost interesați de modalitățile de a beneficia de tarife mai mari la energia regenerabilă produsă de panourile fotovoltaice instalate pe halele de procesare sau păstrare a producției agricole.
Ministrul Energiei a explicat că mecanismul de sprijin contorizare netă au fost concepute pentru ca prosumatorii să-și acopere o parte din costurile cu energia, dar nu ca un model de business. Unii consumatori însă și-au supradimensionat instalațiile electrice, pentru a genera mai mult decât nevoie individuale și a face profit. Din acest motiv, mecanismul a fost înlocuit în 2024 cu facturarea netă, fiind introduse și plafoane individuale în limita cărora operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice vor procura energia.
Dorin Junghietu a informat că, recent, au fost modificate reglementările legate de plafoanele individuale, astfel beneficiarii au posibilitatea să aleagă între capacitatea oferită de distribuitor sau un plafon calculat în funcție de consumul istoric. Astfel, dacă demonstrează că instalațiile frigorifice au un anumit nivel de consum, acesta va fi considerat ca plafon pentru achizițiile de către operatorii de sistem. De asemenea, au devenit eligibile și alte tehnologii regenerabile, precum instalațiile eoliene și cele pe biogaz.
Pentru că energia generată de centrale electrice fotovoltaice este intermitentă, adică depinde de condițiile meteo, iar consumul de energie la instalațiile de refrigerare este continuu, soluția cea mai la îndemână este instalarea bateriilor de stocare a energiei. Acestea vor permite stocarea energiei produse ziua și consumul acesteia pe timp de noapte. Pentru sectorul rezidențial deja sunt oferite granturi în cadrul programului Casa verde, implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă prin Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, a menționat ministrul.
Amintim că, până la finele lunii mai 2025, prin mecanismul „facturare netă” au fost instalate centrale electrice fotovoltaice cu o putere de peste 42 MW.
Beneficiile instalațiilor pe biogaz și mecanismele de sprijin din partea statului au constituit un alt subiect de discuție de care s-au arătat interesați agricultorii.
Sursa:energie.gov.md