Parlamentul a adoptat măsuri legislative pentru o gestionare mai eficientă a resurselor de apă

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care aduce claritate în procedura de obținere a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei subterane pentru irigare. Inițiativa legislativă aparține deputaților PAS Alexandr Trubca și Viorel Barda și propune modificări în mai multe acte normative.

Modificările la Legea apelor precizează unele aspecte privind actele care sunt necesare a fi anexate la cererea adresată Agenției de Mediu, prin intermediul ghișeului unic, în cazul solicitării majorării volumelor de utilizare a apei în situațiile de extindere a suprafețelor de teren care necesită irigare. Aceste modificări vizează și gospodăriile casnice, pentru care sunt eliminate barierele administrative și financiare în ceea ce privește solicitarea de obținere a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei.

Propunerile de modificare a Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare urmăresc garantarea utilizării gratuite de către operatorii de servicii publice a terenurilor publice pe care sunt amplasate rețelele și obiectivele infrastructurii de apă și canalizare. Măsura are drept scop eliminarea taxelor impuse nejustificat de unele autorități locale.

Alte modificări vizează Legea privind deșeurile, care prevăd facilități pentru sectorul vitivinicol pentru aspecte de supunere uniformă a produselor vitivinicole sistemului de depozit pentru ambalaje. Totodată, sunt introduse completări ce vizează gestionarea produselor și deșeurilor textile, precum și a celor rezultate din construcții și demolări, în vederea acoperirii lacunelor normative existente.

La fel, au fost aprobate modificări la Legea privind emisiile industriale, care au drept scop corectarea unei lacune din legislație, care nu acoperă integral emisiile de gaze cu efect de seră și compușii reglementați prin Sistemul național de monitorizare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit autorilor, această omisiune generează o neconcordanță între obligațiile de mediu ale operatorilor industriali și cerințele concrete de raportare și monitorizare instituite la nivel național și internațional.

Proiectul a fost susținut în lectura a doua de 59 de deputați.

Sursa:parlament.md