Efectele incendiilor forestiere asupra resurselor de apă se dovedesc a fi mult mai durabile decât se credea anterior. Poluarea apei din bazinele hidrografice afectate poate persista până la opt ani după un incendiu.
Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Colorado, Boulder, după ce au analizat peste 100.000 de probe de apă din 500 de bazine hidrografice din vestul Statelor Unite. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Communications Earth & Environment. Acesta este cel mai mare studiu de până acum privind efectele incendiilor de vegetație asupra calității apei dulci.
Studiul a fost condus de specialiști de la Institutul Cooperativ pentru Cercetare în Științe ale Mediului (CIRES) și de la Departamentul de Evaluare a Resurselor de Apă de la Universitatea din Colorado.
Autorii au descoperit că nivelurile ridicate de carbon organic, azot, fosfor, sedimente și turbiditate persistă timp de mai mulți ani după un incendiu. Concentrațiile maxime se observă în primii 1-5 ani. Poluarea cu azot și sedimente s-a dovedit a fi deosebit de durabilă – efectele sale au fost înregistrate chiar și după 8 ani.
Zonele împădurite au cel mai mult de suferit, fiind acolo unde efectele sunt cele mai pronunțate. Potrivit lui Carli Brocker, autoarea principală a studiului, „poate dura între doi și opt ani până când poluarea devine evidentă, mai ales dacă aceasta e din cauza unor ploi abundente care spală poluanții acumulați în râuri”.
Spre deosebire de studiile anterioare care s-au concentrat pe municipalități individuale, acest studiu a acoperit o scară continentală, comparând bazinele hidrografice arse și cele neavariate. Acest lucru a făcut posibilă nu doar documentarea efectelor, ci și modelarea modului exact în care se schimbă compoziția apei înainte și după incendii.
„Oferim date numerice concrete care nu erau disponibile înainte. Acest lucru este deosebit de important pentru planificarea și creșterea rezistenței sistemelor de apă la efectele incendiilor”, a declarat co-autorul studiului, profesorul și hidrologul Ben Livneh.
Incendiile fac din ce în ce mai mult parte din realitatea climatică. Dar, dincolo de daunele evidente aduse pădurilor și infrastructurii, acestea provoacă daune pe termen lung calității apei, o resursă esențială atât pentru oameni, cât și pentru ecosisteme.
Rezultatele studiului vor ajuta la planificarea măsurilor de protejare a surselor de apă potabilă din regiunile afectate; la luarea în considerare a impactului întârziat și prelungit al incendiilor; la luarea unor decizii informate privind finanțarea lucrărilor de restaurare și a sistemelor de monitorizare.