Cercetătorii europeni au propus o modalitate de a reutiliza smartphone-urile vechi, transformându-le în dispozitive de calcul compacte care pot urmări viața marină și chiar pot colecta date în stațiile de transport public.
Proiectul a fost implementat de un grup de cercetare condus de Huber Flores de la Universitatea din Tartu. Oamenii de știință au modernizat smartphone-urile vechi prin înlocuirea bateriilor cu surse de alimentare externe, conectarea dispozitivelor la o rețea și plasarea lor în carcase impermeabile create pe o imprimantă 3D. Rezultatul a fost un prototip funcțional capabil să proceseze autonom date sub apă, menționează euronews.com.
Această abordare permite monitorizarea automată a vieții marine fără a fi nevoie să se aducă la suprafață disozitivul pentru analize ulterioare. Iar costul reutilizării este de doar aproximativ 8 euro per dispozitiv.
Pe lângă cercetarea marină, „miniclustere” similare pot fi utilizate și în orașe – de exemplu, pentru a număra pasagerii din stațiile de autobuz în timp real.
Oamenii de știință subliniază că astfel de proiecte reprezintă o contribuție la un model mai sustenabil de consum de electronice și o reamintire a potențialului de reutilizare a dispozitivelor vechi în scopuri științifice și de mediu.