Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa ar putea salva până la o jumătate de milion de oameni pe an până în 2050, afirmă oamenii de știință britanici într-un studiu publicat în revista științifică Earth’s Future.
Conform calculelor cercetătorilor, o reducere semnificativă a emisiilor ar putea preveni aproximativ 250.000 de decese premature asociate cu poluarea aerului în fiecare an. Principalii responsabili pentru acest fapt sunt particulele fine PM2.5 și ozonul troposferic.
În prezent, în țările europene, poluarea aerului cu particule PM2.5 provoacă anual aproximativ 444 de mii de decese, iar ozonul – 23 de mii. Dacă emisiile rămân ridicate, aceste cifre ar putea crește la 456.000, respectiv 50.000, până în 2050.
Oamenii de știință subliniază că aerul poluat poate provoca boli grave: afecțiuni respiratorii, diabet zaharat de tip 2, cancer, patologii neurodegenerative și boli de inimă. Populația din regiunile sărace suferă în mod special, unde nivelul de vulnerabilitate este mai mare din cauza accesului insuficient la asistență medicală.
Autorii studiului consideră că tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon nu numai că va reduce emisiile, dar va reduce semnificativ și decesele cauzate de calitatea slabă a aerului.