În ciuda promisiunilor mărețe de „recuperare verde”, companiile aeriene evită să plătească prețul real pentru daunele pe care le provoacă climei.
Conform unui nou raport al Transporturilor și Mediului (T&E), aviația din Europa va atinge 96% din traficul de dinainte de pandemie și 98% din nivelurile de emisii de CO2 în 2024. Pe rutele intraeuropene, volumele zborurilor au depășit chiar și cifrele din 2019. Principalii poluatori rămân Ryanair, Lufthansa și British Airways – toate trei au emis singure aproape 35 de milioane de tone de CO₂.
În același timp, piața carbonului din UE (EU ETS), care este concepută pentru a limita costurile climatice, este în declin. Astăzi, companiile aeriene zboară practic fără emisii de carbon, în special pe rutele intercontinentale. De exemplu, zboruri precum Londra-New York, care sunt printre cele mai poluante, nu sunt deloc acoperite de ETS, ceea ce lasă 70% din emisiile aviației în 2024 fără niciun preț.
Christina Hentz, expertă în aviație la T&E, nu se sfiește să-și exprime îngrijorările:
„Emisiile aeronavelor sunt scăpate de sub control. Sectorul evită din nou costul real al poluării sale și, dacă nu se schimbă ceva, «aviarea verde» va rămâne o fantezie.”
Europa se pregătește acum să își revizuiască sistemul de comercializare a certificatelor de emisii. Dacă regulile ar fi extinse la toate zborurile care pleacă din UE, acest lucru nu numai că ar îmbunătăți justiția de mediu, dar ar aduce și beneficii economice – de până la 7,5 miliarde de euro pe an, potrivit T&E. Acești bani ar putea fi folosiți pentru dezvoltarea de combustibili durabili pentru aviație, aeronave electrice și pe bază de hidrogen.
Însă, deocamdată, liderii din industrie promovează activ sistemul global de compensare a emisiilor CORSIA, care, așa cum a arătat comparația, este slab, de aproape 23 de ori mai puțin eficient în ceea ce privește costul emisiilor decât ETS. Și cu siguranță nu una care poate finanța tranziția către o aviație neutră din punct de vedere climatic.
„Concentrarea asupra CORSIA este o economie falsă care nu rezolvă nici problemele de mediu, nici cele financiare”, subliniază Hentz. „Dacă Europa își dorește un cer cu adevărat «verde», este timpul să includem companiile aeriene în jocul climatic real.”