Ecologiștii din Japonia sunt îngrijorați: una dintre varietățile de bambus, Phyllostachys nigra var. henonis, este pe cale să înflorească. Problema este că înflorește doar o dată la 120 de ani – și apoi moare. Și, prin urmare, ecosisteme întregi sunt amenințate, scrie JasonDeegan.
Se observă că ultima înflorire în masă a henonisului de bambus în Japonia a avut loc în 1908. În unele regiuni au existat cazuri izolate între 1903 și 1912. Recent, în 2020, oamenii de știință au înregistrat înfloriri locale. Dar următoarea înflorire la scară largă este deja la ușă, iar acest lucru îi sperie pe oamenii de știință.
O altă problemă este că înflorirea poate să nu ducă la apariția de noi plante. Conform unui studiu publicat în revista Plos One, oamenii de știință de la Universitatea Hiroshima au descoperit că, în timpul înfloririi din 2020, aproximativ 80% din populația de bambus a intrat în ciclul reproductiv, dar nicio plantă nu a produs semințe viabile.
„Bambusul nu a produs semințe capabile să germineze. Și mai îngrijorător este că nu am văzut semne de recuperare nici măcar la trei ani de la înflorire”, a declarat conducătorul studiului, Toshihiro Yamada.
Dacă bambusul nu își revine, toate ecosistemele care depind de el – animalele care se adăpostesc la umbra sa, solurile protejate de rădăcinile sale – vor rămâne neprotejate. Fără bambus, animalele își pierd habitatul, solul devine vulnerabil la eroziune, iar riscul de inundații crește, scrie publicația.
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă deoarece înflorirea masivă a frunzelor de ghimbir este în curând, așa că Japonia s-ar putea confrunta cu schimbări masive de mediu fără suficient timp pentru a se pregăti.
„S-ar putea să fie nevoie să planificăm din timp cum să gestionăm aceste păduri după următoarea înflorire”, a spus Yamada.
Japonezii trebuie să se gândească la replantare, la crearea de zone tampon sau la regândirea modului și locului în care vor cultiva bambus în viitor, a spus el.