Parisul a purificat aerul datorită numărului mic de mașini mașini și spații verzi

Respirația la Paris a devenit semnificativ mai ușoară: măsurile de reducere a traficului auto au contribuit la îmbunătățirea semnificativă a calității aerului, notează The Washington Post, citând un studiu realizat de Airparif, o organizație care monitorizează calitatea aerului în regiune.

Capitala Franței își transformă străzile, făcând loc pentru parcuri, piste de biciclete și zone pietonale. În ultimii 20 de ani, Parisul a suferit o transformare ecologică majoră: unele drumuri au fost transformate în piste de biciclete, au fost plantați mii de copaci și aproximativ 50.000 de locuri de parcare au fost eliminate.

Potrivit Airparif, nivelurile de particule fine (PM 2,5) din oraș au scăzut cu 55%, iar concentrațiile de dioxid de azot au scăzut cu 50% din 2005. Acest progres a fost posibil prin restricțiile stricte privind circulația vehiculelor poluante și politicile guvernamentale de mediu.

Hărțile termice ale poluării arată cum, de-a lungul a două decenii, zonele roșii – zone cu niveluri ridicate de dioxid de azot – s-au redus la linii aproape subțiri de-a lungul drumurilor și autostrăzilor importante. Anterior, aproape tot orașul era plin de ele, depășind standardele europene.

Acest exemplu demonstrează că măsurile ambițioase și consistente pot îmbunătăți semnificativ situația mediului chiar și în orașele mari. Experții amintesc că poluarea aerului este unul dintre principalele riscuri pentru sănătate, provocând boli de inimă, cancer, bronșită și astm.

Din 2014, primarul Parisului este socialista Anne Hidalgo, care promovează în mod activ o agendă „verde” – pentru a face orașul confortabil de locuit și de respirat. Inițiativele ei, inclusiv creșterea taxelor de parcare pentru SUV-uri și extinderea zonelor pietonale, au fost inițial criticate de unele grupuri politice și șoferi, dar acum câștigă un sprijin din ce în ce mai mare. În iunie 2023, parizienii au votat într-un referendum pentru ca alte 500 de străzi să fie doar pietonale.

Astăzi, plimbările pe malul Senei sau pe Rue de Rivoli, este greu de imaginat cum sutele de mașini se înghesuiau cândva aici și emanau fum. Parisul a dovedit că calea către un aer curat este să renunți la mașini și să ai grijă de ecologia urbană.